Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bestiální rumunský vrah se přiznal, dívky znásilnil a rozpustil v kyselině. Do kauzy se vložili politici

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Ke dvěma vraždám mladých dívek ve městečku Caracal na jihu Rumunsku se dnes přiznal 66letý muž, kterého policie zadržela již v pátek. S odvoláním na jeho advokáta o tom informoval server Digi24. Případ únosu a vraždy 15letého děvčete vyvolal tento týden v Rumunsku značnou pozornost veřejnosti, demonstrace v několika městech, čistku ve vedení policie i kritiku policejní práce z nejvyšších pater politiky.

Bývalý automechanik, který si přivydělával jako řidič taxíku, Gheorghe Dinca je ve vazbě od pátku, kdy jej policisté zadrželi pro podezření z únosu a vraždy 15leté Alexandry Macešanuové, jež zmizela ve středu. "Ty činy přiznal," řekl dnes novinářům stručně Dincaův právník Bogdan Alexandru, podle kterého se jeho klient přiznal i k vraždě 18leté Luizy Melencuové, jež se pohřešovala od dubna.

Případ 15leté Alexandry vyvolal v Rumunsku značnou pozornost především kvůli postupu policie. Dívka údajně cestovala ve středu autostopem mezi vesnicí Dobrosloveni, v níž bydlela, a městem Caracal, ve kterém má dům podezřelý Dinca. Ve čtvrtek dopoledne dívka třikrát za sebou telefonovala na tísňovou linku 112 a žádala o pomoc. Uvedla přitom, že byla unesena, zmlácena a znásilněna mužem, který jí zastavil a nabídl svezení.

Policii trvalo 16 hodin, než se jí podařilo lokalizovat telefon, ze kterého dívka volala, a další tři hodiny policisté před Dincaovým domem čekali na povolení k domovní prohlídce, které však podle rumunských zákonů v naléhavých případech není potřeba. Podle rumunských médií dokonce Dincaova sousedka upozornila na křik z jeho domu, policie se ale jejím oznámením nezabývala.

Když policisté konečně do domu v noci na pátek vrazili, nalezli tam lidské pozůstatky na dně sudu s kyselinou a šperky, které patřily 15leté Alexandře. Na pozemku v městečku Caracal objevila policie také další pytle se zamrazeným masem "nezvířecího původu". Podle rumunských médií v současnosti policisté muže podezřívají přinejmenším z tří vražd. Nalezené lidské pozůstatky se zatím identifikovat nepodařilo.

Případ vražd na jihu země vyvolal v Rumunsku pobouření. Tisíce Rumunů demonstrovaly v sobotu večer v Bukurešti a dalších městech proti vládě sociálnědemokratické premiérky Vioriky Dancilaové a proti policii, která je podle nich zkorumpovaná a nekompetentní. Stát v případě vražd v Caracalu podle demonstrantů selhal a mladou dívku nechal na holičkách.

?? Several thousand protesters rallied in #Bucharest late Saturday after #Romania's police chief was fired over the murder of a 15-year-old girl who had made three emergency calls to report her own kidnapping and given clues to her whereabouts. #Alexandra pic.twitter.com/VN0UjEFqYe

— THE HERETIC (@admit2sin) July 28, 2019

Své funkce museli od pátku opustit šéf rumunské policie Ioan Buda a prefekt a policejní ředitel župy Olt, ve které městečko Caracal leží. Premiérka Dancilaová v sobotu řekla, že zvažuje vypsání referenda o zpřísnění trestů za znásilnění, vraždy a zneužívání dětí.

Ke kritice úřadů se přidal také rumunský prezident Klaus Iohannis, který dal najevo, že rezignace a propuštění několika činitelů byly "nutné, nikoli ale dostatečné". Podle prezidenta, který vzešel z opoziční Národní liberální strany (PNL), případ ukazuje, že kvůli korupčním praktikám mohou u policie pracovat i neschopní lidé. "Dokud budou někteří politici podporovat korupci, nekompetentnost a povyšování na základě jiných kritérií, než je odbornost, bude trpět celá společnost," napsal prezident na facebooku.

Témata:  Rumunsko vražda znásilnění

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy