Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci v pasti. Italská loď zakotvila ve vojenském přístavu, nesmí z ní vystoupit

Itálie zachraňuje uprchlíky
Itálie zachraňuje uprchlíky
Foto: UNHCR

Loď italské pobřežní stráže Gregoretti s více než 130 zachráněnými migranty na palubě zakotvila ve vojenském přístavu Augusta na východě Sicílie v blízkosti Katánie. Italské úřady však na příkaz ministra vnitra Mattea Salviniho nechtějí nechat utečence z lodi vystoupit, dokud se Evropská unie neshodne na jejich přerozdělení mezi země Evropské unie. Informovala o tom agentura AFP.

Téměř 140 migrantů zachránila rybářská loď ve čtvrtek, tedy ve stejný den, kdy ve vodách Středozemního moře zmizelo nejméně 110 utečenců u pobřeží Libye. Zachráněné migranty následně přebrala loď italské pobřežní stráže. Ministr vnitra a šéf krajně pravicové Ligy Salvini však lodi nechtěl dovolit zakotvit u italského ostrovu Lampedusa.

La nave #gregoretti è suolo italiano, come lo era la Diciotti. 135 persone sono private della possibilità di muoversi e costrette in mare da un Ministro dell'Interno che agisce per mera miserevole propaganda, con il sostegno dei suoi alleati di Governo. pic.twitter.com/1CbgdcZgKG

— Roberta Pinotti (@robertapinotti) July 27, 2019

Šest ze zachráněných migrantů bylo evakuováno na Lampedusu ze zdravotních důvodů. V sobotu večer také úřady umožnily vylodění ženy v sedmém měsíci těhotenství, jejích dvou dětí a jejího partnera.

Zatímco dříve blokoval Salvini přístavy pro lodě neziskových organizací, v pátek poprvé nedovolil přistát i lodi pobřežní stráže. Gregoretti se od té doby zdržovala poblíž přístavu Katánie, než jí bylo umožněno zakotvit v noci na dnešek ve vojenském přístavu.

Salvini tímto postupem podle AFP testuje odhodlání francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který v pondělí oznámil dohodu 14 evropských zemí, která by měla zavést "mechanismus solidarity" na přerozdělování utečenců v rámci zemní EU. Salvini však jeho návrh okamžitě napadl, vychází totiž z předpokladu, že se migranti nejdříve vylodí v Itálii.

"Gregoretti připlula dnes v noci do přístavu Augusta, což je u vojenských plavidel normální. Nyní je potřeba, aby EU odpověděla, protože otázka migrace se týká celého kontinentu," prohlásil dnes ráno Danilo Toninelli, ministr dopravy pověřený dozorem nad pobřežní stráží.

Témata:  loď s uprchlíky uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy