Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krutý přístup Bavorska k uprchlíkům? Deportační úřad pod palbou kritiky

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Bavorský zemský azylový úřad se v prvním pololetí letošního roku podílel na deportaci 1730 odmítnutých žadatelů o azyl a 5600 dalším pomohl s dobrovolným odchodem z Německa. Na tiskové konferenci v Manchingu, kde úřad od loňského července sídlí, to dnes oznámil bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann. Markus Söder, premiér spolkové země, která sousedí s Českem, uvedl, že je s činností úřadu spokojen. Organizace, které pomáhají uprchlíkům, ale azylový úřad kritizují, upozornil dnes server rozhlasové stanice Bayerischer Rundfunk.

"Důsledně vymáháme povinnost vycestovat ze země, především u pachatelů trestných činů," uvedl Söder. "A ten, kdo u nás může zůstat, dostane co nejlepší možnost se integrovat," dodal.

Podle ministra vnitra Herrmanna bylo mezi 1700 deportovanými zhruba 40 procent těch, kteří se v Německu dopustili nějakého trestného činu. Ve stejném období, kdy Německo 7300 lidí dobrovolně či nedobrovolně opustilo, obdržel azylový úřad 9700 nových žádostí o azyl.

List Münchner Merkur upozornil, že za celý loňský rok Bavorsko deportovalo 3260 odmítnutých žadatelů o azyl a dobrovolně jich do vlasti odcestovalo 11.740.

Premiér Söder zdůraznil, že Bavorsku v současnosti trvá v průměru dva měsíce, než se vyřídí žádost o azyl, a podle něj je tak země co se týče rychlosti na špičce v celém Německu. Na relativně rychlém rozhodování má podle ministerského předsedy zásluhu právě nový azylový úřad.

Úkolem úřadu pro azyl a návraty, který Söder a další političtí prominenti slavnostně založili loni 27. července, je především přispět k rychlejšímu vracení odmítnutých žadatelů o azyl do jejich vlasti. Úřad například organizuje hromadné deportace z různých bavorských azylových zařízení. Samotné rozhodování o udělení, či neudělení azylu má ale nadále na starosti Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF).

"Uprchlíky systematicky zbavují práv, kriminalizují je a připravují na deportace," kritizoval dnes činnost "deportačního úřadu" zástupce Bavorské rady pro uprchlíky (BFR) Alexander Thal. Zároveň vyzval, aby Bavorsko úřad zrušilo a s "miliony eur, které se uvolní, podpořilo integraci uprchlíků".

Témata:  uprchlíci Německo EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy