reklama

"Potřebujeme nutně více policistů v ulicích," uvedl Seehofer na tiskové konferenci, kterou svolal v reakci na případ z Frankfurtu nad Mohanem. Smrt osmiletého chlapce označil za "chladnokrevnou vraždu". Kromě většího množství policistů v ulicích požaduje Seehofer také více bezpečnostních kamer a další "technická řešení", která by přispěla k většímu pocitu bezpečí lidí nejen na nádražích.

Eritrejec, který v pondělí na frankfurtském hlavním nádraží shodil ženu a její dítě na koleje před přijíždějící vlak, je podle policie otcem tří dětí. Narodil se v Eritreji, od roku 2006 žije ale ve Švýcarsku, kde o dva roky později dostal azyl. Švýcarská policie potvrdila, že podezřelý žil v kantonu Curych, má eritrejské občanství a povolení k trvalému pobytu ve Švýcarsku. Podle Seehofera dlouho platil za příklad úspěšné integrace, pracoval a měl rodinu.

Před několika dny podezřelý muž nicméně nožem ohrožoval svou sousedku, škrtil ji a následně zamknul a utekl. Švýcarská policie po něm vyhlásila pátrání, nevydala na něj ale evropský zatykač. Eritrejec následně přicestoval do Německa.

Seehofer zdůraznil, že Eritrejec žil ve Švýcarsku legálně a legálně přijel i do Německa, nevidí proto důvod, proč by měl z tohoto případu vyvodit nějaké důsledky v oblasti imigrační a pobytové politiky.

O motivu Eritrejcova činu zatím není podle prezidenta německé policie Dietera Romanna nic známo.

Kromě 40leté ženy, která přežila, a jejího osmiletého syna, který zemřel, se Eritrejec pokusil do kolejiště před přijíždějící rychlovlak ICE v pondělí strčit ještě jednu 78letou ženu. Ta podle Romanna ale spadla přímo na peróně, a neskončila tak pod koly vlaku. Oběti a pachatel se patrně neznali.

Muž by měl být obviněn z vraždy a z pokusu o vraždu, za což by mu hrozilo až doživotní vězení. Dnes má být podezřelý předveden před vazebního soudce. Seehofer na tiskové konferenci slíbil "spravedlivé potrestání".

Na místě činu dnes panovalo zděšení. Mnozí lidé na nástupišti číslo sedm pokládali květiny, svíčky a plyšové medvídky. Večer se na nádraží chystá veřejná pietní akce.

Frankfurtský útok vyvolal v Německu i debatu o bezpečnosti na nádražích. Například dopravní expert sociálních demokratů (SPD) Martin Burkert v rozhovoru s deníkem Bild poukázal na nedostatečný dozor na nástupištích a nedostatečný počet policistů na nádražích.

Podobný případ jako ve Frankfurtu se stal 20. července ve městě Voerde v Severním Porýní-Vestfálsku, kde 28letý muž před projíždějící vlak shodil 34letou ženu. Také ona následkům svých zranění podlehla. I v tomto případě se policie domnívá, že oběť a pachatel, který čelí obvinění z vraždy, se neznali. Podezřelý pachatel se podle FAZ sice narodil v Německu, ale národností je Srb a má i srbské státní občanství.