Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR testovala další balistické rakety, uletěly 250 kilometrů

Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Střely, které Severní Korea odpálila ve středu ráno místního času, byly dvě balistické rakety krátkého doletu, které uletěly přibližně 250 kilometrů. Uvedl to dnes podle agentur Jonhap a Kjódó generální štáb jihokorejské armády. KLDR zatím testy ani nepotvrdila, ani nepopřela, poznamenala agentura AFP.

Střely byly odpáleny z okolí přístavního města Wonsan na východním pobřeží poloostrova směrem do Japonského moře a při letu dosáhly maximální výšky 30 kilometrů. Do výsostných vod Japonska nedoletěly. Japonské ministerstvo obrany upozornilo, že jakýmkoliv raketovým testem porušuje Severní Korea rezoluce OSN.

Vrchní velení jihokorejské armády uvedlo, že nyní testované rakety byly zřejmě podobného typu jako střely, které KLDR vypustila ve stejné oblasti minulý čtvrtek. Ty uletěly přibližně 600 kilometrů a dosáhly výšky 50 kilometrů. Jde zřejmě o nový typ rakety s vlastnostmi, jaké má ruský systém Iskander.

#NorthKorea projectiles were ballistic missiles, flew about 250km: South Korea military https://t.co/enPW5hTaRD pic.twitter.com/q2dn66funH

— The Straits Times (@STcom) July 31, 2019

Rakety označované KN-23, které severokorejská armáda pravděpodobně při odpalech v posledních týdnech testuje, jsou navrženy tak, aby byly schopny během letu manévrovat a uniknout zasažení obrannými raketovými systémy, uvádějí experti.

Severokorejský diktátor Kim Čong-un minulý týden po tehdejším testu řekl, že "rakety klouzaly nízko nad zemí". Výška a délka letu raket při dnešní zkoušce podle analytiků naznačuje, že Pchjongjang testoval nebo demonstroval právě tyto vlastnosti střel.

Kim Čong-un se 30. června sešel v demilitarizované zóně mezi oběma Korejemi s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Dohodli se na obnovení rozhovorů o odstranění jaderného arzenálu z Korejského poloostrova. Rozhovory stagnují od neúspěšného únorového summitu v Hanoji. Poprvé se oba vůdci setkali loni na historickém summitu v Singapuru.

Podle Kima byl odpal raket z minulého týdne varováním pro Jižní Koreu, aby nenakupovala nové vojenské vybavení a zdržela se vojenských cvičení se Spojenými státy. Severokorejský diktátor podle státní tiskové agentury test označil za "vážné varování" určené "jihokorejským válečným štváčům".

Témata:  severokorejské zbraně Severní Korea Jižní Korea

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy