reklama

„Pokuta ve výši od 10 000 do 20 000 HRK (přibližně 35 000 až 70 000 korun), nebo 60 dní vězení, nebo v případě zopakování přestupku zákaz činnosti na 6 měsíců či zvýšení negativních bodů ze 3 na 6 a dočasné zadržení vozidla,“ varuje řidiče policie na Slovensku prostřednictvím svého Facebooku.

Takovéto tresty jsou připraveny pro řidiče, kteří například poruší povolenou rychlost v obci o více než 50 km/h, za řízení pod vlivem alkoholu, odmítnutí podrobit se zkoušce na přítomnost alkoholu nebo řízení v protisměru a nedovoleném směru jízdy na dálnici.

Chorvatská policie přitvrdila i u méně závažných přestupků. Za překročení rychlosti v obci od 30 do 50 km/h je pokuta od 3 000 do 7000 HRK a zadržení řidičského oprávnění na 3 měsíce. Stejný trest čeká řidiče, kteří nezastaví na přechodu pro chodce.

Přestupkem je soustavná jízda po dálnici v levém pruhu a je trestána pokutou 1000 HRK a stejnou sumu zaplatí řidič i za jízdu bez použití bezpečnostního pásu.

Výše je uveden jen částečný seznam těch nejčastějších přestupků podle chorvatské policie. Chorvati zpřísnění trestů zdůvodňují zhoršující se bezpečnostní situací na tamějších komunikacích.