Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ronald Reagan má po smrti skandál: Označil Afričany za opice

Ronald Reagan (sedí v pravo) v roli amerického prezidenta
Ronald Reagan (sedí v pravo) v roli amerického prezidenta
Foto: Pixabay

Někdejší americký prezident Ronald Reagan ještě jako guvernér Kalifornie v roce 1971 při telefonickém rozhovoru s tehdejším prezidentem Richardem Nixonem označil africké vyslance při OSN za opice. Dokládá to nahrávka, kterou zveřejnil americký list The Atlantic.

Reagana, který podporoval Tchaj-wan, rozčílilo, že se afričtí vyslanci v OSN postavili proti USA na stranu Číny. Hlasováním se tehdy rozhodlo o uznání Číny a vyloučení Tchaj-wanu z OSN, načež tanzanská delegace začala tančit.

"Včera večer, to vám povím, koukal jsem na to v televizi," začal v rozhovoru s Nixonem Reagan. "Ano," řekl Nixon. "Vidět ty opice z těch afrických zemí, ať jdou k čertu, ještě se ani nenaučily nosit boty!" postěžoval si Reagan, načež se Nixon hlasitě rozesmál.

Nahrávku v článku The Atlantic zveřejnil Tim Naftali, který vyučuje historii na Newyorské univerzitě a v letech 2007 až 2011 vedl Nixonovu prezidentskou knihovnu. Naftali poznamenal, že rasistický dialog byl původně z nahrávky odstraněn z důvodu ochrany soukromí. Záznam byl poprvé zveřejněn Národním archivem USA ještě za Reaganova života v roce 2000. Nahrávky musely být ale kvůli soudnímu nařízení sestřihány. Po Reaganově smrti v roce 2004 už ale podle Naftaliho přestala otázka ochrany soukromí hrát v této záležitosti roli. Na Naftaliho žádost následně Národní archiv zveřejnil rozhovory v plném znění.

Reagan podle Naftaliho Nixonovi volal s cílem ho přesvědčit, aby Spojené státy opustily OSN. Nixon později v rozhovoru se svým ministrem zahraničí řekl, že Reagan si chtěl hlavně stěžovat na Afričany s tím, že označil tanzanskou delegaci za "kanibaly", kteří "ani neměli boty".

Reagan veřejně hájil apartheid v Jihoafrické republice a Rhodesii v 70. letech minulého století. Prezidentem USA byl v letech 1981-1989, v době, kdy vrcholila studená válka a začal rozpad Sovětského svazu. Po dlouhém boji s Alzheimerovou chorobou zemřel v roce 2004 ve věku 93 let.

Témata:  Ronald Reagan USA Afrika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy