Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vypukla nejhorší epidemie horečky dengue v historii, Bangladéšané panikaří

Bangladéš
Bangladéš
Foto: CNN

Bangladéš od začátku letošního roku čelí nejhorší epidemii horečky dengue ve své historii, která si vyžádala už 14 mrtvých. Od prvního ledna bylo zjištěno více než 15.000 případů nákazy - více než 9500 případů bylo diagnostikováno od prvního do 30. července.

V nemocnicích po celé zemi je zhruba 4400 pacientů, což značně zatěžuje místní zdravotní systém, informovala dnes agentura AP.

Přelidněné hlavní město Dháka je epicentrem nákazy, kterou se tu nedaří dostat pod kontrolu. To vyvolává mezi místními obyvateli vlnu kritiky i paniky.

For the past few weeks, #RedCross #RedCrescent teams in #AsiaPacific have been responding to #floods #drought #dengue and an #earthquake: pic.twitter.com/dQBrotiTm0

— Ika Mudzar (@IMudzar) July 30, 2019

Panují obavy, že se v polovině srpna zhorší situace na venkově, kam mnoho městských obyvatel pojede slavit muslimský svátek oběti (íd al-adhá). Lidé nakažení virem mohou posloužit jako zdroj nákazy pro komáry, kteří virus přenášejí.

Tropická horečka se projevuje vysokou teplotou, bolestmi kloubů a nevolností; krvácivá forma může být smrtelná. Ročně jí onemocní na celém světě až 400 milionů lidí.

Témata:  Bangladéš EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy