Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syn Usámy bin Ládina je po smrti? USA na něj vypsaly odměnu milion dolarů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: news.com

Hamza bin Ládin, syn zabitého vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina, je mrtvý. S odvoláním na zdroje v tajných službách o tom informovala televize NBC a list The New York Times. Americký prezident Donald Trump se k dotazu novinářů k osudu bin Ládinova syna odmítl vyjádřit.

"Nechci to komentovat," řekl Trump. Hamzu bin Ládina zařadil Washington na černou listinu mezinárodních teroristů už v lednu 2017, letos pak vypsaly odměnu jeden milion dolarů (asi 22,5 milionu korun) za informace, kterého ho pomohou dopadnout.

Datum a místo smrti bin Ládinova nejmladšího syna, kterému bylo okolo 30 let, není z informací amerických médií jasné.

V řadách Al-Káidy Hamza vyzýval k boji proti Spojeným státům a také Izraeli a dalším americkým západním spojencům. Hamzův otec Usáma bin Ládin byl zabit 2. května 2011 při akci speciálního amerického komanda v Abbottábádu poblíž pákistánské metropole Islámábádu. Jeho tělo bylo poté vhozeno do Arabského moře.

Před teroristickým útokem na USA z 11. září 2001 byl Hamza v Afghánistánu s otcem a podle dostupných zpráv s ním byl i v Pákistánu po americké invazi do Afghánistánu. V době dopadení Usámy bin Ládina byl jeho syn patrně v domácím vězení v Íránu.

Témata:  Hamza bin Ládin Usáma bin Ládin Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy