Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mečiar zakládá novou stranu. V regionech vytvořené struktury "čekají na pokyn"

Vlajka SR
Vlajka SR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Slovenský expremiér Vladimír Mečiar zakládá novou politickou stranu. Podle něj momentálně neexistuje strana, která by uměla říci, že Slovensko je pro ni na prvním místě. Nevyloučil spolupráci s neúspěšným prezidentským kandidátem Štefanem Harabinem. Svůj záměr oznámil předseda vlády z 90. let v dnešním rozhovoru pro list Plus jeden deň.

Sedmasedmdesátiletý politik uvedl, že na vzniku strany pracuje delší dobu tým lidí a že v regionech jsou už vytvořené struktury, které jen "čekají na pokyn".

Shoda na novém názvu subjektu podle něj zatím není. Strana bude představena začátkem září a nejspíš v listopadu její kandidátka. Expremiér zároveň odmítl říci, zda se postaví do jejího čela.

Mečiar nevyloučil spolupráci s kontroverzním soudcem nejvyššího soudu Štefanem Harabinem, k němuž má podle médií blízko a který se letos neúspěšně ucházel o pozici slovenského prezidenta. V programu se strana bude zasazovat o změnu volebního systému na většinový i například odvolatelnost politiků ze strany voličů.

Mačiarovo Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS) vyhrálo všechny volby v letech 1992 až 2002 a Mečiar jako jeho předseda stál šest let (1992-1998) v čele slovenské vlády. V roce 1992 sehrálo Mečiarovo HZDS klíčovou roli při dělení Československa na dva samostatné státy. Po volbách v roce 2012, kdy se strana podruhé za sebou nedostala do parlamentu, Mečiar odstoupil z pozice předsedy a dva roky později strana zanikla.

Témata:  Vladimír Mečiar Slovensko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.