reklama

"Ještě jednu noc na palubě a pojedeme bez povolení vylodit 121 lidí, které jsme zachránili. Jejich životní příběhy jsou hrozné, nikdo by takové hrůzy neměl zažít. Naléhavě pro ně potřebujeme bezpečný přístav," uvedla organizace Proactiva Open Arms v neděli na twitteru.

Pokud posádka lodi vpluje do italských vod, poruší zákaz italské vlády pro lodě nevládních organizací, za což hrozí vysoká pokuta i trest vězení za možné napomáhání pašeráctví lidí. Kvůli podezření z napomáhání ilegální migraci je v Itálii vyšetřována německá kapitánka Carola Racketeová, která navzdory zákazu vplula s lodí Sea-Watch 3 do italských teritoriálních vod se 40 africkými běženci na palubě koncem června.

Loď organizace Proactiva Open Arms, která má sídlo v katalánské Badaloně, nalodila 124 migrantů minulý týden u afrických břehů během dvou záchranných operací. Část z nich nalodila už ve středu. Přístav jí odmítla otevřít Itálie, jejíž vláda tak činí od loňska v rámci své přísné protiimigrační politiky. V sobotu převzala italská pobřežní stráž z lodi dvě ženy v pokročilém stádiu těhotenství z Pobřeží Slonoviny a Nigérie a sestru jedné z nich.

Už v pátek nabídl přístav této lodi katalánský premiér Quim Torra a v sobotu tak učinil starosta přístavního města Valencie Joan Ribó, který uvedl, že o povolení pro zakotvení lodi požádá španělskou vládu.

Organizace Proactiva Open Arms má od španělských úřadů zákaz plout do oblasti mezi Maltou, Itálií a Libyí a hrozí jí pokuta až 900.000 eur (přes 23 milionů Kč). Její loď kotvila od ledna v Barceloně a měla zákaz vyplout kvůli tomu, že podle tamních úřadů posádka nesplnila při předchozích misích mezinárodní předpisy. V dubnu dostala loď povolení z Barcelony vyplout, ale jen pro přepravu humanitárního materiálu na ostrovy v Egejském moři.