Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočník z Daytonu byl milý pohodář. Proč střílel? Obyvatelé města jsou v šoku

Střelba v Ohiu
Střelba v Ohiu
Foto: Reprofoto YouTube

Čtyřiadvacetiletý běloch, který v noci na neděli před barem v Daytonu v americkém státě Ohio zastřelil devět lidí, byl podle některých milý a bezproblémový, jiní tvrdí, že v minulosti vyhrožoval spolužačkám. Mezi devíti lidmi, které za ani ne minutu před barem zastřelil, je i jeho mladší sestra a šest Afroameričanů, uvedla agentura Reuters.

"Jsme teprve na samém začátku vyšetřování," řekl v neděli novinářům šéf daytonské policie Richard Biehl. Podle jeho zástupce Matta Carpera nebyla v jeho činu diskriminace některých osob, protože se to seběhlo velmi rychle. Své oběti zastřelil během necelé minuty, než dorazila policejní hlídka, která byla náhodou v blízkosti na obchůzce, a která ho zastřelila.

Útočník Connor Betts měl v době činu na sobě neprůstřelnou vestu a protihluková sluchátka a střílel poloautomatickou puškou, která měla rozšířený zásobník až na sto nábojů. Podle policie ji získal legálně.

Agentura AP přinesla vyjádření dvou mužů, kteří útočníka znali. Podle Mikea Kerna, který se se střelcem znal z místního baru v Bellbrooku na okraji Daytonu, kde Betts žil, byl mladík milý, vždy dobře naladěný a nikdy s ním nebyly problémy. Zajímal se o současné dění i o kulturu a nikdy nemluvil o násilí. Občas zašel do místního baru v Bellbrooku a dal si jedno či dvě piva, uvedl Kern, který Bettse označil za "nejmilejšího mladíka, jakého si dovedete představit".

Dayton mass shooter Connor Betts slaughtered own sister during rampage: officials https://t.co/oXWZByQZzr pic.twitter.com/rJ7Z0sfbob

— New York Post (@nypost) August 4, 2019

Barman z Bellbrooku Andy Baker řekl, že Betts byl u něj minulé pondělí a "zdál se být v pohodě". Když se Baker dozvěděl, že Betts zavraždil devět lidí, pomyslel si: "To není vůbec možné, že to byl on."

Betts neměl záznam v trestním rejstříku, studoval psychologii a při studiu pracoval, uvedla policie. Poslední brigádu měl v mexické restauraci ve městě Centerville ve státě Ohio, dříve pracoval i na čerpací stanici. Podle fotografií ze sociálních sítí měl asi dobrý vztah se svou mladší sestrou, která se stala jednou z jeho obětí. Podle spekulací mohla být obětí záměrnou, policie ale uvedla, že ji nezastřelil jako první.

A zatímco motiv Bettsova činu není znám, u Patricka Crusiuse, který několik hodin před ním střílel v obchodním domě v texaském El Pasu na hranicích s Mexikem, mohla být motivem xenofobie. Na sociálních sítích se necelou půlhodinu před střelbou v El Pasu objevil nepodepsaný manifest, v němž se hovoří o "hispánské invazi do Texasu" a o plánu rozdělit Ameriku na území podle ras. Spekuluje se, že autorem textu může být Crusius. Mezi 20 oběťmi tohoto střelce, který je ve vazbě, je sedm Mexičanů.

Kvůli dvěma víkendových útokům budou až do čtvrtka v USA vlajky na půl žerdi na Bílém domě i na dalších federálních budovách, oznámil v neděli na twitteru prezident Donald Trump.

Témata:  USA střelba v Ohiu Connor Betts

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy