Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Krasnojarsku explodoval muniční sklad, úřady evakuují město Ačinsk

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeden člověk zemřel a nejméně sedm lidí utrpělo zranění při výbuchu skladiště dělostřeleckých granátů v sibiřském Krasnojarském kraji. Informovala o tom dnes agentura TASS. Ruské úřady se rozhodly evakuovat blízké město Ačinsk, kde žije 100.000 lidí. Munice stále vybuchuje, podle záchranářů se situace nevyvíjí příznivě.

Sklad se střelným prachem a 40.000 dělostřeleckými granáty začal hořet poblíž vesnice Kamenka asi deset kilometrů od Ačinska, které je třetím největším městem Krasnojarského kraje. Z Ačinska bylo zatím evakuováno 11.000 bezprostředně ohrožených lidí, napsal TASS. Uzavřenou oblast střeží armáda.

Podle záchranářů při explozích, které trvají už víc než 12 hodin, zahynul jeden voják. Ministerstvo obrany ale tuto informaci popřelo. Na ruských sociálních sítích se objevují zprávy o panických scénách během evakuace, která se kromě Ačinska týká řady dalších menších obcí.

Video of today's explosion at an army munition depot near Kamenka, #Krasnoyarsk region, #Russia:pic.twitter.com/Y1WD3DUyOH

— Alex Kokcharov (@AlexKokcharov) August 5, 2019

Obyvatelé Ačinska nečekají na evakuační příkaz a spěšně opouštějí město. Silnice do Krasnojarska, který leží asi 180 kilometrů daleko, je kvůli stojícím vozům neprůjezdná.

"Všichni prchají, aby byli co nejdál (od explozí). Utečte z domu, berte s sebou jen doklady a peníze, křičí na sebe lidi. Ulice jsou plné aut, ječí houkačky sanitek a policejních vozů. Všichni někam telefonují, kolují poplašné zprávy. Je to strašné," napsala na síti Vkontaktě uživatelka Uljana Ščetnikovová. "Lidé utíkají a utíkají, protože exploze neustávají."

Očití svědci na sociálních sítích uvedli, že z místa výbuchů stoupá hustý černý dým, který je vidět z širokého okolí. "Obytné domy utrpěly škody. Okna se vysklila při první vlně výbuchů. Oblast je nyní uzavřena," řekl zdroj agentuře TASS. Železniční doprava v okolí místa explozí se zastavila, vyklizeny už byly obce v okruhu 20 kilometrů. Evakuaci Ačinska bude řídit armáda. Provoz zastavil ačinský těžební kombinát, kde pracuje téměř 4000 lidí.

Exploze muničních skladů nejsou v Rusku výjimečné. Naposledy loni v květnu hořel sklad v obci Pugačovo v Udmurtsku na východě evropské části Ruska celý týden, než se ho podařilo s pomocí letadel a vrtulníků uhasit.

Témata:  exploze Rusko oheň

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy