Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na pláže Sardinie se vrací tuny písku, který odnesli turisté

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Tuny písku, oblázky a škeble zabavené v zavazadlech turistů se vracejí na Smaragdové pobřeží na severozápadě italského ostrova Sardinie. Na místním letišti ve městě Olbia se cestovatelům systematicky prohledávají zavazadla a za pašování písku lze dostat pokutu od 500 do 3000 eur (asi 12.900 až 77.300 korun).

Za posledních deset let bylo výletníkům zabaveno kolem deseti tun písku. Nejčastěji ho přepravovali v půllitrových lahvích, napsal server The Local.

"Je to do očí bijící (množství), člověk tak dostane představu, jak rozšířené skutečně je brát si písek z pláží," řekl deníku Corriere della Sera Augusto Navone, ředitel přírodní rezervace na ostrově Tavolara u severovýchodního pobřeží Sardinie.

Rezervace pod jeho vedením, italští lesníci, místní úřady a vedení letiště v Olbii podepsali dohodu, že co největší možné množství zabaveného písku skončí znovu na plážích. Ve spolupráci s geology už určili dvě místa. Zatímco písek směřuje na pláž Porto San Paolo jižně od Olbie, na ostrůvek Tavolara putují oblázky a škeble. Na zmíněné pláži už skončilo zhruba šest tun písku.

Vbrzku by se měly na místech, kde lidé na ostrov Sardinie vstupují, objevit cedule, které budou v několika jazycích návštěvníky od sbírání písku, škeblí a oblázků zrazovat.

Zaměstnanci letiště v Olbii zabaví rok co rok kolem dvou tun písku, uvádějí místní média. Pasažérům trajektů bylo zase loni v létě při kontrolách v tamějším přístavu, kde kontroly nebývají tak přísné, zabaveno zhruba 500 kilogramů písku.

Některá města zvažují, zda vstup na pláž nepodmínit zákazem velkých tašek a osušek, aby si turisté písek úmyslně, nebo mimoděk neodnášeli.

Témata:  turisté Sardinie pláže dovolená

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy