reklama

Z tiskových zpráv AfD za loňský rok věnovaných kriminalitě se jich totiž 95 procent týkalo cizinců, kteří jsou přitom podle policejních statistik zodpovědní jen za menšinu trestných činů, konkrétně za zhruba 35 procent.

Právnička Elisa Hovenová z univerzity v Lipsku a expert na média z vysoké školy v Hamburku Thomas Hestermann posuzovali přes 240 tiskových zpráv, v nichž se AfD v roce 2018 vyjadřovala ke kriminalitě na celoněmecké nebo zemské úrovni. "Pokud v nich byla uvedena národnost, byli tam popisovaní podezřelí z 95 procent cizinci (a téměř bez výjimky migranti), jen pět procent bylo Němců," stojí v závěrech dvojice akademiků, o nichž informovala veřejnoprávní televize ARD.

Protestní strana se v tiskových zprávách věnovala především trestným činům Afghánců (20 procent všech tiskových zpráv) a Syřanů (19 procent), a to navzdory tomu, že podíl občanů těchto zemí na podezřelých ze všech trestných činů čítá u Afghánců jen 1,5 procenta a u Syřanů 2,5 procenta.

Naproti tomu možným preventivním opatřením, která by kriminalitě mohla předejít, se podle odborníků AfD vůbec nevěnuje. "Naše obsahová analýza ukazuje, jak opoziční strana AfD určité fenomény v kriminalitě zveličuje a jiné pomíjí," míní experti. Taková zobecňující a pravicově populistická rétorika podle nich může mít výrazný dopad na strach veřejnosti ze zločinu. A to i v situaci, kdy Německo v roce 2018 zaznamenalo nejméně trestných činů od roku 1992.