reklama

Experti varují, že navzdory zániku chalifátu Islámského státu na území Sýrie a Iráku, jsou teroristé stále "při síle". Podle odborníků islamisté potřebují získat čas a prostor k obnovení svých schopností páchat útoky v zahraničí.

Jakmile budou schopni opět řídit a vytvářet podmínky pro útoky, udeří v mezinárodním měřítku. "Současné snížení počtu útoků by tedy nemělo trvat dlouho," varují podle serveru Le Figaro experti.

K Islámskému státu se přidalo zhruba 30 000 cizinců, z toho asi 6000 z evropských států. I když mnozí z nich v bojích padli, "nepochybně jich je stále dost a jsou připraveni pokračovat v boji za džihádistické ideologie," tvrdí server.

Podle expertů by se zbylí členové mohli přidat k teroristické síti Al-Káida či k jiným organizacím. Část džihádistů by navíc mohla zaujmout vůdčí pozice nebo se věnovat radikalizaci nových potenciálních džihádistů.

Podle deníku se do Evropy vrátilo asi 2000 bývalých bojovníků džihádistických skupin. OSN ve své zprávě vyjadřuje obavy z radikalizace džihádistů, ke které může docházet například ve věznicích.

Zpráva expertů také tvrdí, že programy deradikalizace islamistů, které byly vypracovány a uplatňují se ve věznicích západních zemí, se plně neosvědčily, tvrdí list The Guardian.

Odborníci dodávají, že podmínky vedoucí k radikalizaci potenciálních islamistů navíc nadále přetrvávají. Radikálové se potýkají s chudobou, frustrací, nízkou sebedůvěrou i násilím. Ti nejodhodlanější z nich jsou nebezpeční a představují hrozbu.