Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hongkong čelí největší krizi od roku 1997, Číně dochází trpělivost

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.asianews.it

Hongkong čelí největší krizi od roku 1997, kdy se tato bývalá britská kolonie vrátila pod čínskou správu. Podle agentury Reuters to dnes řekl šéf čínského státního úřadu pro Hongkong a Macao Čang Siao-ming.

Čang, který patří k nejvýše postaveným čínským činitelům pověřeným dohledem na záležitosti Hongkongu, hovořil o krizi při jednání v jihočínském městě Šen-čen. O situaci v Hongkongu na místě mluvil s hongkongskými vyslanci.

Od začátku června se v Hongkongu konají protesty. Lidé začali původně demonstrovat proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, jehož schvalování správkyně Hongkongu Carrie Lamová po protestech pozastavila.

Demonstrace ale pokračují a jejich účastníci požadují demokratické reformy a vyjadřují obavy z eroze svobod v důsledku sílící kontroly Pekingu.

Bývalá britská kolonie se pod čínskou správu vrátila v roce 1997, od té doby funguje podle zásady "jedna země, dva systémy". Díky němu má Hongkong některé svobody, které jsou v kontinentální Číně nemyslitelné, včetně možnosti demonstrovat. Peking také přislíbil, že kapitalistický systém bude v městě zachován beze změny po "nejméně" 50 let.

Témata:  demonstrace v Hongkongu Hongkong Čína

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy