Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boje v Donbasu se zase vyhrocují. Zelenskyj urgentně volal Putinovi

Ukrajinská armáda
Ukrajinská armáda
Foto: mil.gov.ua **www.mil.gov.ua**

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky po zabití dalších čtyř ukrajinských vojáků při přestřelce se separatisty v Donbasu na východě země dnes zatelefonoval svému ruskému protějšku Vladimiru Putinov a vybídl ho, aby přiměl východoukrajinské povstalce ukončit krveprolití.

Putin podle Kremlu naopak vyzval Zelenského, aby ukrajinská vojska přestala ostřelovat civilisty v Donbasu. Konflikt si od jara 2014 vyžádal na 14.000 mrtvých.

"Dnes ráno jsem hovořil s ruským prezidentem Vladimirem Putin. Naléhavě jsem mu zavolal, abych mu řekl, že toto nás k míru nepřibližuje a že ho velice prosím, aby využil svůj vliv na tuto (povstaleckou) stranu, aby přestala zabíjet naše lidi," řekl Zelenskyj na poradě s armádními veliteli. "Chci, abyste se oficiálně dozvěděli slova použitá v telefonickém rozhovoru a aby se tato slova přeměnila v konkrétní kroky," dodal podle listu Ukrajinska pravda.

Zelenskyj s Putinem také hovořil o odstranění min v Donbasu a o osvobození zajatců.

Podle Kremlu Putin v telefonátu kladl důraz na dodržování dohodnutého příměří ukrajinskou armádou. "Ruský prezident zdůraznil, že pro zmírnění konfliktu je nezbytné hlavně vyloučit další ostřelování obydlených míst v Donbasu ukrajinskou armádou, které vede k obětem mezi civilisty," uvedl Kreml v komuniké podle agentury TASS. Šlo o druhý telefonát mezi oběma prezidenty, kteří si poprvé zavolali 11. července, rovněž ze Zelenského iniciativy.

Ukrajinský prezident dnes zahájí návštěvu Turecka, odkud se chystá telefonicky hovořit s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou, s nimiž se chce domluvit na čtyřstranné schůzce.

Čtyři vojáci z brigády ukrajinské námořní pěchoty podle ukrajinského ministerstva obrany přišli o život při střelbě z granátometu z povstaleckých pozic na jižním úseku fronty u obce Pavlopil severovýchodně od azovského přístavu Mariupol. Povstalci odpovědnost za smrt Ukrajinců popřeli, vojáci podle nich přišli o život za hranicí dostřelu granátometu.

Kyjev označil incident za hrubé porušení dohod o příměří, které bylo na donbaské frontě vyhlášeno 21. července. Zelenskyj následně vyzval nejvyšší představitele takzvané normandské skupiny, tedy Ruska, Německa a Francie, aby urychleně obnovili jednání o mírovém řešení separatistického konfliktu na východě Ukrajiny.

V Donbasu bylo od začátku konfliktu na jaře 2014 vyhlášeno už více než 20 příměří, zatím poslední dohoda o zastavení palby platí přes dva týdny.

Témata:  Vladimír Putin Ukrajinská krize Ukrajina

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy