Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsko hlásí výbuch sopky, úřady varují před narůstajícím nebezpečím

Sopka, mrak popílku
Sopka, mrak popílku
Foto: Reprofoto internet

Japonská sopka Asama, která leží zhruba 150 kilometrů západně od Tokia, dnes vybuchla. Japonský meteorologický ústav proto vydal varování, aby se místní obyvatelé k vulkánu nepřibližovali, uvedla agentura Reuters. Informace o případných škodách zatím nejsou známy.

V souvislosti s erupcí, která nastala kolem 22:00 místního času (15:00 SELČ), meteorologický ústav zvýšil stupeň ohrožení na třetí na pětistupňové škále.

Asama, která je vysoká 2568 metrů, se naposledy probudila v roce 2009. Popílek se tehdy dostal do výšky dvou kilometrů a kamení létalo až do vzdálenosti jednoho kilometru od kráteru. V roce 1947 vyvržené kameny usmrtily na svahu sopky 11 horolezců. Poslední velká erupce byla zaznamenána v roce 1783.

Na japonském souostroví je 108 aktivních sopek. Ostrovy leží v takzvaném tichomořském ohňovém prstenci, což je řetězec sopek a zlomových linií, které ohraničují Tichý oceán.

Témata:  Japonsko sopky EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy