Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chorvatsko a Bosna ve při: Kdo zranil migranty?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Bosenská policie informovala o osmnácti migrantech, kteří za blíže neurčených okolností utrpěli zranění, když se v noci na dnešek snažili nelegálně dostat do Evropské unie přes hranici mezi Bosnou a Chorvatskem. Policisté oznámili, že běžence pocházející zejména z Pákistánu objevili poblíž chorvatské hranice a incident vyšetřují. Chorvatská policie později podle agentury AP vydala prohlášení, ve kterém potvrdila, že migrantům zabránila dostat se do Chorvatska, nicméně odmítla, že by proti nim použila sílu či je nějak zranila.

Podle bosenských úřadů je šest ze zraněných mužů stále v místní nemocnici, utrpěli zejména zranění nohou. Bosenský zpravodajský server Klix informoval, že migranty zatlačila zpátky do Bosny chorvatská pohraniční stráž, která při tom nelegálně vstoupila na území Bosny.

Chorvatská policie ale jakékoli použití síly odmítá. Potvrdila sice, že proti běžencům zasáhla, nicméně žádný z nich podle policejního prohlášení nevypadal zraněný ani nehledal lékařskou pomoc.

V roce 2015, kdy vrcholila migrační krize a statisíce běženců mířily přes Balkán do západní Evropy, hlavní vlna migrantů Bosnu minula. V poslední době ale po uzavření takzvané balkánské cesty se přes tuto bývalou jugoslávskou republiku vydává do Evropské unie stále více lidí prchajících z Afriky a Blízkého východu před boji nebo chudobou.

Migranti, kteří v Bosně uvázli, si přitom často stěžují na brutalitu chorvatské pohraniční stráže. Chorvatsko ale tato obvinění odmítá a prohlašuje, že policie jedná v souladu s mezinárodními standardy.

Bosna sdílí tisíc kilometrů dlouhou hranici s Chorvatskem, které je členem Evropské unie.

Témata:  Chorvatsko Bosna a Hercegovina migrace uprchlíci

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:49

Izraelci zvažují odvetu již dnes. Rozhodne válečný kabinet

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy