Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demonstrace v Moskvě pokračují, policie vyslýchá účastníky

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Rusko policie vyslechla už 800 lidí, které zadržela minulou sobotu při nepovoleném protestu proti údajné diskriminaci opozičních kandidátů pro zářijové volby do moskevského zastupitelstva. Oznámil to dnes Vyšetřovací výbor, ruská kriminální ústředna. Za účast na obdobné akci z předminulé soboty je ve vazbě devět lidí, kterým hrozí až 15 let vězení.

Opakující se nepokoje vyvolalo rozhodnutí moskevské volební komise nepustit k volbám 15 opozičních kandidátů, z nichž někteří jsou napojeni na Fond boje s korupcí (FBK) nejznámějšího ruského disidenta Alexeje Navalného. Volební komise tvrdí, že v žádosti o registraci nedodali potřebný počet hodnověrných podpisů, jimž jsou kandidáti povinni žádost podpořit.

Dnes ruská ústřední volební komise zamítavý verdikt svých moskevských kolegů potvrdila. Proti původnímu zákazu se odvolali například opoziční politici Ljubov Sobolová, Dmitrij Gudkov nebo Jelena Rusakovová. Ústřední volební komise ale jejich odvolání zamítla.

Ruská agentura TASS dnes oznámila, že Vyšetřovací výbor také zkoumá finance Navalného fondu. Vyšetřovatelé podle agentury podezírají FBK z praní špinavých peněz, jimiž fond svou činnost financuje.

Masivní represe státní moci podle nezávislého průzkumu vyvolávají rostoucí nesouhlas Moskvanů. Podle ankety společnosti Levada hodnotí 37 procent obyvatel hlavního města opoziční demonstrace pozitivně, neschvaluje je zhruba čtvrtina.

V sobotu se v Moskvě má konat další demonstrace proti údajné diskriminaci opozičních kandidátů. S jejím uspořádáním tentokrát moskevská radnice souhlasila.

Témata:  Moskva Rusko demonstrace v Moskvě

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy