Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize ve Venezuele nebere konce. Maduro zrušil jednání s opozicí

Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Foto: larepublicaonline.com

Venezuelská vláda nevyšle delegaci na jednání s představiteli opozice, která byla naplánovaná na dnešek a na pátek. Prezident Nicolás Maduro ve středu cestu svých zástupců zrušil na protest proti pondělnímu kroku amerického prezidenta Donalda Trumpa, který nařídil úplně zmrazit aktiva venezuelské vlády v jurisdikci Spojených států.

Caracas rozhodnutí oznámil v momentě, kdy do plánovaných rozhovorů na ostrově Barbados zbývaly jen hodiny, napsala agentura AP.

"Přestože opoziční delegace vybraná poslancem Juanem Guaidóem již dorazila na Barbados... prezident Nicolás Maduro se rozhodl venezuelskou delegaci nyní nevysílat, z důvodu závažné a brutální agrese páchané kontinuálně a zákeřně proti Venezuele Trumpovou administrativou," uvedla venezuelská vláda v prohlášení.

Luego de evaluar el escenario de agresión criminal del imperialismo en contra de nuestro país y al observar la indignante postura de la oposición venezolana, decidí no enviar la delegación venezolana a la mesa de diálogo en Barbados. pic.twitter.com/Am5KfiDq7Y

— Nicolás Maduro (@NicolasMaduro) August 8, 2019

Jednání na Barbadosu mezi Madurovým režimem a opozicí začala před měsícem, přičemž této fázi předcházely "průzkumné" kontakty mezi dvěma tábory a květnové setkání v norské metropoli Oslo. Podle AP je o probíhajícím dialogu známo velmi málo. Norská vláda, která rozhovory zprostředkovává, minulý týden naznačila, že zástupci vlády a opozice usilují o nalezení "ústavního" řešení současné krize.

Lídr opozice Juan Guaidó, který se v lednu prohlásil za prozatímního prezidenta, dlouhodobě požaduje, aby autoritářský vůdce Maduro odstoupil a připravil půdu pro prezidentské volby pod dohledem zahraničních pozorovatelů. Poslední volby konané loni v květnu velká část opozice bojkotovala a jejich výsledek neuznala řada zemí regionu, Spojené státy ani Evropská unie.

Maduro je prezidentem Venezuely od roku 2013 a opozice se jej už vícekrát snažila vyjednáváním přimět, aby v zemi obnovil demokracii. Všechny rozhovory ale zatím ztroskotaly. Venezuela se zároveň v posledních letech propadla do hluboké ekonomické krize a obyvatele sužuje nedostatek potravin a léků, časté jsou výpadky elektřiny. Přes čtyři miliony Venezuelanů za poslední roky ze země utekly, částečně před represemi a částečně kvůli ekonomické krizi.

Témata:  Nicolas Maduro Venezuela Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy