reklama

Vláda premiéra Naréndry Módího se v pondělí rozhodla této oblasti odebrat zvláštní autonomní status, dnes by měl premiér pronést k národu projev týkající se Džammú a Kašmíru, uvedla dnes agentura AP.

Nečekaný tah indické vlády zvýšil napětí se sousedním Pákistánem, který dnes oznámil, že zastaví provoz vlaků na trase mezi indickou metropolí Dillí a pákistánským Láhaurem, a zakázal promítání všech indických filmů v pákistánských kinech. Ministr zahraničí Šáh Mahmúd Kureší v Islámábádu uvedl, že Pákistán nemá v úmyslu řešit situaci v Kašmíru vojensky, ale vyhrazuje si právo reagovat na jakoukoli indickou agresi.

"Indická vláda lituje kroků, které Pákistán oznámil a vyzývá ho, aby je přehodnotil a zachoval běžné kanály diplomatické komunikace," uvedlo v prohlášení indické ministerstvo zahraničí.

Ve Šrínagaru, letním hlavním městě Džammú a Kašmíru, jsou rozmístěny tisíce příslušníků polovojenské policie. Školy a obchody jsou zavřené, ulice a čtvrti zablokované zátarasy z ostnatého drátu. Přesto podle informací agentury Reuters dochází ke sporadickým protestům; na třech desítkách míst Šrínagaru lidé házeli po vojácích kamení a do hlavní vládní nemocnice bylo přijato nejméně 13 lidí zraněných gumovými projektily. Tyto informace agentuře poskytli policisté, kteří si nepřáli být jmenováni.

Čtvrtým dnem zůstává v Džammú a Kašmíru odpojený internet a telefonní sítě, a platí zákaz vycházení. Aktivisté dnes podali petici k Nejvyššímu soudu proti komunikační blokádě a drastickým omezením. Žádají také okamžité propuštění zadržených kašmírských vůdců včetně bývalých předsedů tamní vlády Mehbúby Muftíové a Umara Abdulláha.

Aktivista Alí Muhammad zpravodajskému kanálu New Delhi Television řekl, že organizuje sanitky, které vozí nemocné chudé obyvatele do nemocnic ve Šrínagaru, protože místní obyvatelé nemohou používat mobilní telefony, aby si přivolali pomoc. "Je to peklo," řekl zpravodajskému kanálu jeden z pacientů.

Indická část Kašmíru je v převážně hinduistické Indii jediným územím, kde tvoří většinu muslimové. Povstalci tam od roku 1989 bojují proti indické vládě a požadují vznik samostatného státu nebo sjednocení Kašmíru pod pákistánskou vládou. Konflikt si už vyžádal téměř 70.000 obětí.

Na celou himálajskou oblast Kašmíru si činí nárok Indie i Pákistán. Obě země, které disponují jadernými zbraněmi, mají pod kontrolou jen část Kašmíru. Dillí a Islámábád od vyhlášení nezávislosti na Británii v roce 1947 svedly o toto území dvě ze tří vzájemných válek.