Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exploze v Rusku může souviset s jadernou střelou, soudí experti USA

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Američtí experti na jaderné technologie se domnívají, že exploze a následný únik radiace v severním Rusku mohly souviset s testováním řízené střely na jaderný pohon, o které loni mluvil prezident Vladimir Putin. Informovala o tom agentura Reuters. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že výbuch nastal při zkoušce raketových motorů na kapalné palivo.

Při čtvrtečním výbuchu podle sdělení ministerstva zemřeli dva lidé a dalších šest bylo zraněno. Ruská státní jaderná agentura Rosatom v pátek oznámila, že zemřelo pět jejích zaměstnanců.

Mluvčí města Severodvinsk, které leží nedalo testovacího místa, v prohlášení zveřejněném na internetových stránkách města uvedl, že ve čtvrtek v poledne byl zaznamenán krátkodobý nárůst radiace. V pátek ale už prohlášení na stránkách nebylo.

Dva američtí experti nezávisle na sobě agentuře Reuters řekli, že při výbuchu raketových motorů na tekuté palivo by se neuvolnila radiace. Domnívají se tedy, že výbuch a únik radiace způsobila nehoda při testování jaderné rakety.

"Explozi raketového motoru na tekutá paliva neprovází radiace, a my víme, že Rusko pracuje na nějakém jaderném pohonu pro řízené střely," řekl Ankit Panda z Federace amerických vědců.

Podobně se vyjádřil také expert kalifornského Ústavu pro mezinárodní studia Jeffrey Lewis. Ten uvedl, že na základě komerčních satelitních snímků a dalších dat se domnívá, že nehoda se stala při testování řízené střely s jaderným pohonem.

Vyšší úředník administrativy prezidenta Donalda Trumpa, který si přál zůstat v anonymitě, nepotvrdil, ale ani nepopřel, že neštěstí na severu Ruska by mohlo souviset s jadernou raketou. Vyjádřil se však velmi skepticky k tomu, jak událost vysvětlila Moskva.

Putin se při loňském projevu v ruském parlamentu pochlubil, že Rusko úspěšně vyzkoušelo nový typ balistické rakety na jaderný pohon. V projevu prezentoval i široký rejstřík nových strategických zbraní, které podle něj žádná jiná armáda na světě nemá. Raketa na jaderný pohon podle něj byla úspěšně otestována koncem roku 2017, má neomezený dolet a odolá všem současným i budoucím systémům protiraketové a protivzdušné obrany.

Rosatom dnes vysvětlil zpoždění v oznámení úmrtí svých pracovníků tím, že se testy konaly na mořské platformě, z níž výbuch srazil experty do moře.

"Pátralo se po nich tak dlouho, dokud byla naděje, že by mohli být naživu. Až poté jsme oznámili smrt pěti pracovníků, kteří měli na starosti práce související s radioizotopovým zdrojem energie v raketě," uvedl Rosatom podle agentury TASS. Dodal, že při testech nastal souběh několika faktorů, "což se při zkouškách nových technologií stává často", ale že si pracovníci byli rizika vědomi a Rosatom se postará o jejich rodiny.

Témata:  Ruská armáda jaderné zbraně Rusko USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy