Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napětí a pocit bezmoci. Brusel už se může jen modlit. Ovlivní výsledek referenda smrt Coxové?

Vlajka Velké Británie a EU
Vlajka Velké Británie a EU
Foto: Pixabay

Brusel – O britské budoucnosti v EU se rozhodne za pouhé dva dny a mnozí politici v Bruselu se obávají možných důsledků případného britského odchodu. O tom, jaká nálada v Bruselu panuje, napsal bruselský server Politico

Pocit bezmoci

Server informuje, že mezi bruselskými politiky panují obavy a strach z možného britského odchodu, ačkoliv někteří stále doufají, že Velká Británie nakonec v EU zůstane. „Ale jedna emoce, kterou mají politici v Bruselu společnou, je pocit bezmoci – pocit, že není žádný způsob, jak by eurokraté mohli ovlivnit něco, co není v jejich rukou," podotýká server.

„Jsou velmi nervózní. Mají pocit, že nemohou nic dělat. Říkají, že prostě musí počkat do pátku," uvedl vysoce postavený diplomat na setkání poradců Evropské komise a Evropské rady tento měsíc.

Jeden premiér členské země serveru sdělil: „Nejsem věřící, ale všechno, co v tuhle chvíli lze dělat, je modlit se." Server podotýká, že mnoho politiků se tak shoduje s názorem prezidenta Evropské rady Donalda Tuska, který minulý týden jménem EU prohlásil, že je „velmi těžké zůstat optimistickým" ohledně nadcházejícího hlasování.

Byl by brexit katastrofou?

Server ale připomíná, že ačkoliv je nálada v Bruselu napjatá, někteří politici zdůraznili, že by brexit pro EU neznamenal žádnou katastrofu. „Pro mou zemi je toho v sázce víc než kdykoliv během mého života, takže to evidentně všichni pozorně sledují," okomentoval to jeden britský člen Evropské komise, „ale opravdu neznám žádné zkušené politiky, kteří by z toho měli strach."

„Evropské hospodářské společenství existovalo bez EU, takže EU by mohla také," uvedl také vysoký představitel Evropského parlamentu. „Pokud to bude potřeba, můžeme znovu vytvořit bilaterální vztahy, jako jsme to udělali s mnoha dalšími partnery."

Jiní politici jsou rozzuřeni tím, kam postupy a politika EU celou unii dovedly. Chris Kendall, politický poradce pro strategii a komunikaci Evropské služby pro vnější činnost, na sociálních sítích uvedl, že je „opravdu nas*aný" tím, „kam nás celá tato ohavná záležitost dostala".

Změní vše vražda Coxové?

Celou kampaní ohledně britského referenda ale otřásla brutální vražda poslankyně Jo Coxové, která bojovala za setrvání Británie v EU. Té někteří využili k dalšímu prosazování setrvání země v EU a podle některých politiků by nakonec mohla posunout výsledek hlasování ve prospěch EU.

„Až do té střelby jsem očekával, že odchod z EU těsně vyhraje. Tahle vražda zřejmě rovnováhu změní," uvedl například jeden diplomat EU.

„Všichni, které zajímá budoucnost Evropské unie, v noci ze čtvrtka na pátek nebudou spát," uvedl německý europoslanec David McAllister, který je poloviční Skot a hodlá na referendum odletět do Velké Británie, aby mohl přímo tuto událost sledovat.

„Všichni víme, že to bude velmi těsné, a myslím si, že bude hodně záležet na tom, kolik lidí přijde hlasovat. Čím více lidí přijde, tím lépe pro setrvání v EU," dodal.

Témata:  EU Brexit Velká Británie Jo Coxová

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy