Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Panika na evropských trzích: Libra je nejníže od roku 1985, prudce klesá i euro prudce

Pád eura
Pád eura
Foto: Pixabay

Londýn - Ekonomové a investoři vesměs nečekali, že se Británie oprvadu rozhodne pro odchod z Evropské unie. O to větší panika zavládla na evropských a světových trzích.

Britská libra se dnes vůči dolaru propadla o více než deset procent a dostala se na nejnižší úroveň za více než tři desetiletí. Libra sestoupila až na 1,3230 USD, nejníže od září 1985. Později část ztrát smazala a pohybovala se kolem 1,36 USD.

Libra zažila nejbouřlivější chvíle za mnoho let, když po počátečním posílení až k hodnotám kolem 1,48 dolaru začala strmě padat. "Na trzích po středečních optimistických pohybech vládne panika. Lidé prodávají libru a vše, co je s ní spojeno," řekl analytik Ajako Sera ze společnosti Sumitomo Mitsui Trust Bank.

Britská banka HSBC předpověděla, že libra do konce letošního roku klesne až na 1,20 USD. Takzvaný brexit, tedy vystoupení Británie z EU, podle HSBC ještě více podtrhne problémy, které má Británie s vysokými deficity veřejných financích a na běžném účtu platební bilance.

Euro vůči libře vykazuje růst o 4,5 procenta na 81,35 pence. Předtím byl propad libry ještě výraznější a měna se nacházela nejníže za více než dva roky.

Vůči japonskému jenu libra odepisuje zhruba 12 procent a pohybuje se kolem 139 JPY. "Je to bouřlivé," poznamenal k situaci na finančních trzích hlavní ekonom investiční společnosti AMP Capital Shane Oliver.

Britská centrální banka učiní veškeré nezbytné kroky, aby po referendu zajistila měnovou a finanční stabilitu. "Bank of England vývoj pozorně sleduje," uvedla centrální banka ve svém prohlášení. "Úzce spolupracujeme s ministerstvem financí, dalšími domácími úřady i se zahraničními centrálními bankami," dodala.

Guvernér centrální banky Mark Carney již dříve brexit označil za největší domácí hrozbu pro finanční stabilitu v Británii. Varoval také, že odchod Británie z EU by mohl poškodit celou světovou ekonomiku.

Také euro dnes na devizových trzích prudce oslabuje, k dolaru odepisuje asi čtyři procenta a sestoupila pod hranicí 1,1 USD. Dostala se tak nejníže od letošního března.

Témata:  Brexit Britská libra (GBP) EUR (euro)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy