Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kazachstánu bylo dopadeno šest islamistů, jeden se při zakýkání odpálil

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Almaty - V Kazachstánu bylo dopadeno šest islamistů, jeden z nich se při zatýkání vyhodil do povětří. Podle odhadů asi tři stovky Kazachů opustily zemi, aby se připojily k Islámskému státu.

"Zatčení patřili k salafistům (radikální, ultrakonzervativní sunnité). Všichni byli místní obyvatelé, občané Kazachstánu," řekl na předseda Výboru pro národní bezpečnost (KNB) Vladimir Žumakanov.

KNB ve středu ohlásil rozprášení skupiny náboženských radikálů, chystající podle úřadů teroristické útoky v centrální části země za pomoci podomácku vyrobených bomb.

Podle Žumakanova se nyní dopadení radikálové z Karagandské oblasti nijak nepodíleli na útocích ve městě Aktobe z počátku června s šesti oběťmi na životech z řad vojáků a civilistů.

Jeden z mužů spojovaných s útoky natočil video, na němž se hlásí k  IS. Prezident Nursultan Nazarbajev následně připsal odpovědnost za útoky "stoupencům radikálních, pseudonáboženských směrů," kteří se řídili pokyny ze zahraničí.

Témata:  Kazachstán Islámský stát

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.