Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo hlásí nejvíce narozených dětí za posledních 15 let, populace přesto stárne

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - V Německu se loni narodilo nejvíce dětí za posledních 15 let, země se přesto stále potýká se stárnutím populace. Němkám se v průměru narodí pouze 1,42 dítěte, cizinkám v Německu 1,86 dítěte.

Německo se potýká s přirozeným úbytkem obyvatelstva už od roku 1972. Loni se narodilo téměř 738 tisíc dětí, zemřelo však přes 925 tisíc lidí, což je nejvíc od znovusjednocení Německa v roce 1991.

Počet narozeních dětí loni oproti roku 2014 stoupl o 23 tisíc, počet úmrtí ale vzrostl o 57 tisíc. Rozdíl mezi počtem úmrtí a narození tak loni čítal už 187 tisíc, zatímco v roce 2014 to bylo přes 153 tisíc. Celkově ale obyvatel Německa přibývá a to díky migraci. Loni do země přišlo asi 1,1 milionu lidí.

Jedné ženě v reprodukčním věku se v Německu v průměru narodí 1,47 dítěte, což je sice nejvyšší hodnota od znovusjednocení Německa, zároveň ale jedna z nejnižších na světě. Němkám se v průměru narodí pouze 1,42 dítěte, cizinkám v Německu 1,86 dítěte.

Manželství loni v Německu uzavřelo 400 tisíc párů, což je o 3,6 procenta více než v roce 2014 a zároveň nejvíce za posledních 15 let.

Témata:  Německo obyvatelstvo lidé

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy