Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tchajwanské námořnictvo omylem poslalo raketu na Čínu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: News.xinhuanet.com

Tchaj-pej - V době, kdy Peking přestal komunikovat s tchajwanským úřadem pro kontakty s Čínou, přišel závažný incident. Tchajwanské námořnictvo dnes ráno omylem odpálilo směrem k Číně raketu.

Vojáci patrněně nedodrželi nařízené postupy. Raketa s doletem až 300 kilometrů zvládla zhruba čtvrtinu své maximální dráhy, než se zřítila do moře v oblasti souostroví Pcheng-chu.

Incident nepřišel v právě nejlepší době. Peking totiž přerušil dvoustranné kontakty, když nová tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen odmítá Pekingem prosazovaný koncept jedné Číny, tedy že Tchaj-wan je nedílnou součástí Číny.

Podle dohody z roku 1992 obě strany uznaly existenci jedné Číny zahrnující jak pevninskou Čínu, tak Tchaj-wan. Tato shoda podpořila dialog, který umožnil budovat vztahy a částečně překonat nepřátelství mající původ v ostrém rozkolu během občanské války v roce 1949.

Tchaj-wan nyní funguje jako nezávislá země a neuznává tvrzení Pekingu, že podléhá pravomoci čínských úřadů.

Témata:  Tchaj-Wan Čína

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy