Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tchajwanské námořnictvo omylem poslalo raketu na Čínu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: News.xinhuanet.com

Tchaj-pej - V době, kdy Peking přestal komunikovat s tchajwanským úřadem pro kontakty s Čínou, přišel závažný incident. Tchajwanské námořnictvo dnes ráno omylem odpálilo směrem k Číně raketu.

Vojáci patrněně nedodrželi nařízené postupy. Raketa s doletem až 300 kilometrů zvládla zhruba čtvrtinu své maximální dráhy, než se zřítila do moře v oblasti souostroví Pcheng-chu.

Incident nepřišel v právě nejlepší době. Peking totiž přerušil dvoustranné kontakty, když nová tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen odmítá Pekingem prosazovaný koncept jedné Číny, tedy že Tchaj-wan je nedílnou součástí Číny.

Podle dohody z roku 1992 obě strany uznaly existenci jedné Číny zahrnující jak pevninskou Čínu, tak Tchaj-wan. Tato shoda podpořila dialog, který umožnil budovat vztahy a částečně překonat nepřátelství mající původ v ostrém rozkolu během občanské války v roce 1949.

Tchaj-wan nyní funguje jako nezávislá země a neuznává tvrzení Pekingu, že podléhá pravomoci čínských úřadů.

Témata:  Tchaj-Wan Čína

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy