reklama

Norská sociální služba české matce a otci odebrala děti před pěti lety kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a fyzické týrání. To se nepotvrdilo. Soud ale tehdy považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů, vyrůstají odděleně ve dvou rodinách.

"Děti zůstanou v pěstounské péči a soud oběma rodičům zakázal jakýkoli styk s nimi," uvedl výbor zastánců Michalákové. Podle něj soud zrušil povolení k adopci mladšího chlapce, otci k němu rodičovská práva ponechal. Má je i ke staršímu synovi, nikdy jich nebyl zbaven.

Soud zdůvodnil podle zastánců Michalákové verdikt tím, že si děti u pěstounů zvykly, odchod z tohoto prostředí není v jejich zájmu a mohl by jim ublížit. Důvodem pro zbavení matky rodičovských práv bylo zveřejnění případu v médiích, uvádějí podporovatelé rodiny.

"Případ Evy Michalákové je nejznámějším případem selhání norské sociální služby. Odebrat děti kvůli medializaci považuji za nepřípustné! Opět se ukázalo, že norský systém péče o děti není demokratický," reagoval na rozhodnutí soudu pro EuroZprávy.cz europoslanec a jeden z hlavních aktérů případu Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a upozorňuje na fakt, že právě díky odvaze Evy se podařilo zveřejnit nespočet dalších případů, kde dochází ke zneužití moci Barnevernetem.

"Jsem přesvědčen, že se jedná o systémovou chybu, kdy k takovému rozhodnutí došlo pouze s cílem umlčet další rodiny a skrýt zjevné chyby. Ukazuje se, že tvrzení norské velvyslankyně v ČR, že rodičům za medializaci žádné postihy nehrozí, nejsou vůbec pravdivé," kritizuje Zdechovský.

V případu Evy Michalákové se ale objevují i dílčí vítězství. Pomoc jí přislíbil uznávaný psycholog Einar Salvesen a krajský soud v Hodoníně uznal, že do osudu chlapců mohou zasahovat nejen norské úřady, ale také česká justice, protože české státní občanství je stejně důležité jako obvyklé místo bydliště dětí. "Nepřestáváme bojovat a jsem připraven Evu při jejím dalším odvolání," uzavírá Zdechovský.