Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brennerský úsek byl uzavřen, pyrotechnici museli zneškodnit dvě bomby

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto

Brixen - Italští pyrotechnici dnes zneškodnili dvě letecké bomby z druhé světové války, které byly nalezeny při stavebních pracích u jihotyrolské obce Freienfeld. Kvůli náročné operaci byla uzavřena dálnice A22 na italské straně Brennerského průsmyku.

Akci provázela přísná bezpečnostní opatření, včetně evakuace 2780 obyvatel domů v blízkém okolí mezi Sterzingem a Brixenem.

Pperace trvala čtyři hodiny, i když bezprostřední přípravy začaly už o dvě hodiny dříve. Podílely se na ní dva týmy specialistů na výbušniny. Zneškodňování 1,72 metru dlouhých, přes půl metru širokých a tunu vážících pum bylo velmi pracné a nebezpečné vzhledem k jejich špatnému stavu.

První tým začal odstraňovat dvě roznětky první bomby v 7:39 a trvalo mu to téměř dvě hodiny. Druhý tým si následně o 30 metrů dál poradil s druhou bombou během půl hodiny.

Provoz na všech uzavřených komunikacích, včetně dálnice A22, byl obnoven před polednem.

Témata:  bomby Itálie policie Itálie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy