Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pašování uprchlíků do Evropy je jen zlomek obchodování. V pozadí stojí krvavější byznys, tvrdí pašerák

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Palermo – Italský zásahová jednotka zadržela v pondělí ráno 38 lidí, které podezřívá z pašeráctví uprchlíků. Kromě toho se však měli zaplést do dalšího obchodování, mnohem krvavějšího.

Podle vyšetřovatelů patří zatčení do mezinárodní sítě obchodníků s lidmi, byli obvinění z účasti na zločinném spolčení souvisejícím s nelegálním přistěhovalectvím, ilegálního praní špinavých peněz a mezinárodního obchodu s drogami.

Vyšetřování protimafiánské jednotky v Palermu bylo zahájeno na základě informací jednoho z pašeráků, kterého zlobilo svědomí. Nuredin Atta Wehabrebi, který byl v únoru letošního roku odsouzen k pěti letům vězení, je jeden z prvních odsouzených v Itálii kvůli obchodování s lidmi.

Wehabrebi vypověděl, že síť je také zapojena do obchodování s orgány. Podle italských médií, včetně listu La Repubblica, policii řekl, že překupníci prodávají orgány migrantů, kteří nepřežili cestu do Itálie – dokonce i zabíjeli lidi, kteří neměli dost peněz na zaplacení poplatku za cestu. Nabízeli jim tehdy, že jim za jejich orgány dají 15 tisíc eur.

Wehabrebi údajně řekl, že se rozhodl spolupracovat s justicí, protože „zemřelo příliš mnoho lidí, zejména na Lampeduse dne 3. října 2013". List Il Tempo uvedl, že ve vraku lodi tehdy zemřelo 359 lidí.

Policie sledovala tok peněz na síti, zabavila tak 526.000 eur na účtech a 25.000 tisíc eur v hotovosti. Účty byly napsány na jména cizích státních příslušníků.

Mnozí z migrantů si podle něj také koupili  falešné oddací listy - za asi 15.000 eur, což jim umožnilo přijít do Itálie z důvodu sloučení rodiny. Poté, co přijeli do Itálie, migranti museli zaplatit více peněz, aby je pašeráci dostali až do jejich vysněné destilace. Nejpopulárnějšími zeměmi byly Nizozemsko a Švédsko.

Témata:  uprchlíci pašeráctví Itálie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy