reklama

Novým typem koronaviru se ve světě od prosince nakazilo přes 85.700 lidí, z nichž na 2900 jich zemřelo, drtivá většina v Číně. Na 39.800 lidí se ale z nákazy zotavilo. Počty infikovaných rostou nyní nejvíce v Jižní Koreji, kde se dnes počet potvrzených případů zvýšil o 813 na asi 3150.

Z evropských zemí je nejvíce zasažena Itálie, kde dnes oznámili další dvě stovky nových případů nákazy, čímž celkový počet vzrostl na 1128. Počet obětí v Itálii je už 29. Nejvíce zasažené italské regiony Lombardie, Emilia-Romagna a Benátsku dnes oznámily, že školy tam zůstanou zavřeny další týden.

Z Evropy má po Itálii nejvíce potvrzených případů Francie, kde dnes počet nakažených dosáhl stovku, z níž 12 osob se ale už z nemoci zotavilo. Německo hlásí už téměř osm desítek nakažených a Španělsko 51.

První oběť dnes oznámily Spojené státy, stala se jí vážně nemocná žena, které bylo přes 50 let. Na koronavirus umírají právě lidé, kteří mají i jiné zdravotní problémy. Také USA oznámily nová opatření proti šíření epidemie. Kromě občanů Íránu nepovolí do země vstup ani cizím státním příslušníkům, kteří navštívili v posledních 14 dnech Írán. USA zvažují též uzavření americko-mexické hranice.

Spojené státy už také kvůli koronaviru odložily plánované setkání vůdců zemí jihovýchodní Asie, které se mělo konat v polovině března v Las Vegas. Bílý dům také odřekl úterní setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem.

Rakousko dnes oznámilo první dva případy nákazy ve spolkové zemi Dolní Rakousy, která přímo hraničí s Českem. V Česku dosud nebyl zaznamenán žádný případ, testováno zde bylo na 190 lidí a všechny testy skončily negativně. V domácí karanténě nařízené hygieniky kvůli obavám z nového typu koronaviru jsou v ČR tři stovky lidí.