reklama

Mckesson (31) je považován za tvář demonstrací v Baton Rouge. Své zatčení označil za neoprávněné. Policisté podle něj záměrně masově zatýkají účastníky poklidných shromáždění, aby lidi odradili od dalších akcí. Podle Mckessona v celách skončili i ti, kdo se nesnažili blokovat silnici. Z policejního zápisu ale vyplývá, že Mckesson nerespektoval výzvu policisty držet se dál od silnice, takže byl obviněn z pokusu blokovat dálnici stejně jako ostatní zatčení.

Zdroj: YouTube

Mckesson řekl, že on i další ze zadržených jsou odhodláni v protestech a akcích občanské neposlušnosti pokračovat. Jeho zatčení je zdokumentováno díky aplikaci Periscope. Mckesson do kamery říká, že tam, kudy právě procházel, nebyl žádný chodník. "Vy v těch botách, vidím vás na vozovce, jestli se k vám dostanu, skončíte v cele," je slyšet policistu. Mckesson na demonstrace chodí většinou v jasně červených teniskách. "Sledujte policisty, doslova lidi provokují," sděluje do kamery před svým zadržením.

Ve vězení byl prý s dalšími 50 lidmi umístěn do malého prostoru, takže někteří spali na zemi a další museli zůstat stát.

Při nedělním zatýkání v Baton Rouge policisté zabavili osm střelných zbraní. Policie tvrdí, že se zaměřila hlavně na lidi, kteří se snažili zablokovat dálnici. "Respektujeme právo lidí shromažďovat se a v poklidu protestovat a toto právo budeme chránit. Nebudeme tolerovat násilí, bezpráví ani ničení majetku," sdělil šerif z východní části Baton Rouge Sid Gautreaux.