Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Theresa Mayová je největší favoritka na post britské premiérky. Podporují ji Gove i Johnson

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Theresa Mayová má nakročeno stát se novou britskou premiérkou. Podporu jí dnes vyjádřili také ministr spravedlnosti Michael Gove i lídr kampaně za brexit Boris Johnson.

Johnson se nechal slyšet, že nemá pochyby o tom, že Mayová bude výbornou šéfkou strany a premiérkou. Gove jí vyjádřil "plnou podporu". Oba zároveň poznamenali, že Cameron by měl Mayové funkci předat co nejdříve.

Zcela jinak situaci vidí předseda liberálních demokratů Tim Farron, podle něhož jsou nutné předčasné volby, protože konzervativci ztratili mandát vládnout. Mayovou navíc považuje za vypočítavou, neliberální a společnost rozdělující političku.

Mayová se novou předsedkyní britské Konzervativní strany a příští britskou premiérkou stane nejspíš bez boje, poté co svou kandidaturu stáhla jediná protikandidátka Andrea Leadsomová.

Témata:  Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy