Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO žije ve světě naruby. Všechno je jinak, rozzuřil se novinář

Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Foto: NATO

Washington - Summit NATO ve Varšavě mimo jiné potvrdil současné směřování NATO a jeho postoj vůči Rusku. Americký investigativní novinář Robert Parry ale varuje, že je oficiální rétorika NATO a Západu vůči Rusku velmi problematická a zkreslená.

Protiruská propaganda

Parry kritizuje NATO kvůli tomu, že v rámci varšavského summitu pouze potvrdilo rétoriku, kterou používalo doposud, v rámci které odůvodňuje svůj postup „ruskými agresivními kroky, které zahrnují provokativní vojenské aktivity na okraji území NATO“.

Takový názor je podle něj úmyslně zkreslený tak, aby z něj ruský prezident Vladimír Putin vyšel negativně, ačkoliv jedná v rámci svých pravomocí.

„V tom světě naruby, ve kterém NATO a další západní agentury nyní žijí, jsou ruské vojenské manévry v rámci svého vlastního území v reakci na manévry NATO podél ruských hranic ‚provokativní‘. Taková je také ruská podpora mezinárodně uznané syrské vlády, která se ocitla pod útokem islámských teroristů a dalších ozbrojených rebelů, které podporují zdejší spojenci Západu, včetně Saúdské Arábie, Kataru a Turecka, které je členem NATO,“ zlobí se Parry.

Opakování situace okolo invaze do Iráku?

Nesouhlasí ani s pokračujícím vyobrazováním ukrajinské krize tak, aby z něj Rusko vzešlo jako hlavní agresor, zatímco role Západu, kterou podle něj sehrál při organizování státního převratu, během kterého byl svržen tehdejší prezident Viktor Janukovič, bývá zamlčována.

Události ohledně ruské anexe Krymu, která také proběhla v roce 2014, jsou podle něj v rámci západní rétoriky také překrucovány, aby z nich Rusko vzešlo jako jednoznačný agresor bez ohledu na přání etnických Rusů, kteří v oblasti žijí.

Parry se domnívá, že podobná situace byla i před invazí do Iráku v roce 2003, kdy byla „propaganda americké vlády přijímána jako fakt a těch pár novinářů, kteří se pokusili jít proti proudu, byli odsunuti na okraj“.

„Ačkoliv Obama, Merkelová a další klíčoví lídři už vědí, jak klamavá jejich západní propaganda je, stali se vězni lží svých vlastních vlád. Kdyby se pokusili nějak výrazně odklonit od oficiálních tvrzení, vystavili by se tvrdé kritice,“ varuje dále Parry.

Dvojité standardy

To se dle jeho názoru jasně ukázalo například poté, co německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier prohlásil: „To, co bychom teď dělat neměli, je dále situaci zhoršovat chrastěním zbraní a válkychtivostí,“ za což se na něj snesla tvrdá kritika. Steinmeier také varoval, že „symbolické přehlídky tanků na východní hranici aliance“ bezpečnost nepřinesou.

„Jinými slovy, NATO a jeho členové klidně mohou vpadnout do cizích států, jak se jim zachce, včetně Iráku, Libye a Sýrie, a podvracet jiné, jako se to stalo na Ukrajině a stále se to děje v Sýrii. Ale je nemyslitelné, aby si vláda mimo NATO dovolila reagovat, nebo se dokonce snažila se bránit. Učinit tak znamená NATO provokovat – a toto pokrytectví je hlavními západními médii přijímáno jako to, jak by svět měl vypadat,“ zuří Parry.

„A ti z nás, kteří si dovolí poukázat na lži a dvojité standardy, musí být ‚poskoky Moskvy‘, stejně jako ti z nás, kteří si dovolili zpochybňovat příběhy o zbraních hromadného ničení v Iráku, byli v roce 2003 ‚obhájci Saddáma‘,“ dodává.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Rusko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy