reklama

Ruská propaganda

Karaganov varuje, že předválečná situace mezi Ruskem a Západem panovala již před osmi lety, když vypukla válka v Gruzii. Od té doby se dle jeho názoru situace dále zhoršila, což připisuje mimo jiné faktu, že Rusko modernizuje svou armádu.

„NATO jsme před přibližováním k hranicím Ukrajiny varovali, protože by to vytvořilo situaci, kterou nemůžeme přijmout. Rusko postup Západu v tomto směru zastavil a to, doufejme, znamená, že bylo ze středně dlouhého hlediska riziko války v Evropě zažehnáno. Ale propaganda, která je nyní v oběhu, připomíná období, které předchází válce,“ varuje Karaganov.

Přiznává, že v rámci přípravy na různé okolnosti Rusko někdy produkuje „obrovské množství propagandy“. „Ale co dělá západ? Nedělá nic, než že Rusko hanobí; věří, že se vyhrožujeme útokem,“ zlobí se dále Karaganov.

Provokace NATO

„Nyní má být strach zemí, jako je Polsko, Lotyšsko a Litva, zmírněn tím, že tam NATO umístí zbraně. Ale to jim nepomůže; my si to vykládáme jako provokaci. V krizi zničíme právě tyto zbraně. Rusko již nikdy nebude znovu bojovat na vlastním území,“ varuje.

„Tyhle klepy o tom, že máme v úmyslu zaútočit na Pobaltí, jsou idiotské. Proč tam NATO umisťuje zbraně? Jen si představte, co by se jim stalo v případě krize. Pomoc, kterou Baltským státům NATO nabídlo, není symbolická. Je to provokace. Pokud NATO zahájí neoprávněný zásah – vůči jaderné mocnosti, jakou jsme – bude potrestáno,“ pohrozil.

Podle Karaganova sice v Rusku také dochází ke zveličování hrozby ze strany Západu, upozorňuje ale, že například protiruské sankce jsou ze strany Spojených států otevřeně namířeny tak, aby v Rusku způsobily změnu režimu. Toho přitom dle jeho názory využívají i politické elity v Rusku.

Rusko jako světová velmoc

„Politické elity v Rusku domácí reformy nechtějí, nejsou na to připraveny. Takže externí hrozbu vítají. Musíte si uvědomit, že Rusko leží na dvou národních konceptech: obraně a suverenitě. K otázce obrany přistupujeme mnohem uctivěji, než činí jiné státy,“ vysvětluje.

Zdůrazňuje, že si Rusko chce udržet pozici světové mocnosti, čehož se není ochotné vzdát. Zároveň ale dle jeho názoru touží po světové stabilitě. „Chceme být srdcem Eurasie, oblasti míru a spolupráce. Subkontinent Evropy do této Eurasie bude také spadat.“

S ruskou nedůvěrou v Evropu se Karaganov nijak netají: „V současnosti jsme v situaci, kdy vám kvůli všem těm zklamáním z posledních let vůbec nevěříme. A podle toho také jednáme. Existuje něco, čemu se říká taktické překvapení. Měli byste vědět, že jsme chytřejší, silnější a odhodlanější.“

Putinův svět

Karaganov také pochválil ruský krok ohledně částečného stažení jednotek ze Sýrie, který byl dle jeho názorem „mistrovský, fantastický“. „V Evropě máte jiný politický systém, který není schopný přizpůsobovat se problémům nového světa. Německá kancléřka pronesla, že náš prezident žije v jiném světě. Domnívám se, že žije ve zcela reálném světě,“ podotkl.

Okomentoval také otázku uprchlické krize. Podle Karaganova se Evropa měla s žádostí o pomoc místo na Turecko obrátit na Rusko. „V tomto ohledu by Rusko bylo desetkrát efektivnější než Evropané. Místo toho jste se pokusili uzavřít dohodu s Tureckem. To je hanba.“

Mezi Západem a Ruskem dle jeho názoru neprobíhá dostatečná diskuze o jejich hodnotách, což brání vzájemnému porozumění. „V Putinově i mém světě je nepředstavitelné, že by byly ženy obtěžovány a znásilněny na veřejnosti,“ uvedl s odkazem na novoroční skandál se sexuálními napadeními v německém Kolíně nad Rýnem. „Kdyby muži zkusili něco takového v Rusku, byli by zabiti,“ dodal.