Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok islamistů ve městě Almaty si vyžádal 6 mtvých, lidé mají zákaz vycházet

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Almaty - V centru největšího kazašského města Almaty dnes vypukla přestřelka, šest mrtvých a 14 zraněných. Incident prý vyvolali islamisté.

Anonymní policejní zdroj kazašským novinářům řekl, že incident vyvolali islámští radikálové. Dva byli údajně zadrženi, celkový počet pachatelů útoku ale není jasný. Jeden z útočníků je prý mrtvý. "Za útokem pravděpodobně stojí stoupenci netradičních náboženských směrů," uvedl Interfax. Jedním ze zadržených útočníků je dříve souzený muž (27) žijící v okolí jihokazašského města Kyzylorda, uvedla agentura Kazinform. Muž je podezřelý z vraždy ženy spáchané minulý týden, oznámila policie bez dalších podrobností.

Ozbrojenci ostřelovali budovu místní správy ministerstva vnitra v Almaty a sídlo tajné policie KNB. Při incidentu byl zabit jeden civilista, jemuž jeden z útočníků ukradl osobní automobil. Muž byl postřelen a po převozu do nemocnice svým zraněním podlehl.

S odvoláním na informace z almatských nemocnic agentura Reuters oznámila, že zemřelo nejméně šest lidí, z toho čtyři policisté, jeden civilista a jeden útočník. Oficiální údaje hovoří o čtyřech mrtvých včetně tří strážců pořádku.

V Almaty žije asi 1,3 milionu lidí. I když někdejší metropole přesunem vládních úřadů do Astany ztratila politický význam, stále je považována za hlavní kulturní a hlavně finanční centrum země.

Prezident Nursultan Nazarbajev svolal v reakci na incident mimořádné zasedání Bezpečnostní rady. Incident v Almaty označil za teroristický čin a nařídil, aby hojně navštěvovaná veřejná místa v kazašských městech střežily zesílené policejní oddíly.

Ministerstvo vnitra bezprostředně po útoku vyzvalo obyvatele města, aby nevycházeli z domovů. Banky ve městě nefungují, kina byla uzavřena a v obchodech se neprodává. Policie v Almaty vyhlásila nejvyšší stupeň protiteroristické pohotovosti. Kyrgyzstán, který s Kazachstánem na jihu sousedí a je od Almaty vzdálen jen asi 30 kilometrů, nicméně hranice z bezpečnostních důvodů sám uzavřel.

Témata:  Kazachstán zbraně

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy