reklama

Pence, muž s ultrakonzervativními názory, kterého americká veřejnost příliš nezná, si prý nikdy nemyslel, že by mohl hovořit z tribuny nominační konference. Zažertoval, že "charismatický Trump" si ho nejspíš vybral proto, aby dosáhl rovnováhy.

Značnou část projevu věnoval vyprávění svého životního příběhu. Trumpa opakovaně chválil, mimo jiné i za to, že "v byznysu dosáhl všeho, a přitom se nikdy neobrátil zády k americkým pracujícím".

Přestože se Pence zavázal, že se neuchýlí k negativní kampani, protikandidátku demokratů Hillary Clintonovou tvrdě kritizoval. Demokraté jdou do voleb s "vyčpělým programem", řekl.

Protesty delegátů vyvolala skutečnost, že Cruz v projevu výslovně nepodpořil Trumpa. Prohlásil, že Američané by v listopadových volbách "měli hlasovat podle svého přesvědčení," ale neřekl, že by měli volit právě Trumpa. O republikánském kandidátovi se téměř nezmínil, zato vystavil tvrdé kritice Clintonovou a vládu Baracka Obamy.

Zdroj: YouTube

Potleskem naopak delegáti podle agentury AP přivítali Cruzova slova o brexitu, tedy o připravovaném odchodu Velké Británie z Evropské unie. Senátor označil brexit za "projev mohutné politické síly".

Trump a Cruz se během kampaně častovali tvrdými odsudky. Newyorský magnát označoval svého soupeře za "prolhaného Teda", zatímco Cruz hovořil o Trumpovi jako o "narcisovi".

Na konferenci z videozáznamu promluvil i další z Trumpových dřívějších soupeřů, floridský senátor Marco Rubio. Pochválil Trumpa za jeho příslib posílit národní bezpečnost USA.