Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

HRW burcuje na poplach: Statisíce dětí uprchlíků v Libanonu nechodí do školy

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Bejrút - Podle zprávy organizace Human Rights Watch (HRW) nechodí do školy více než polovina z asi 500.000 syrských dětí, které jsou zaregistrované jako uprchlíci v Libanonu.

Saddám Chalajf nerad chodí do školy a dny většinou tráví u televize nebo hrou před stanem ve východolibanonském Saadnájlu. Celá jeho rodina tam před pěti lety uprchla před boji v Sýrii. Saddámovi dva starší bratři do školy také nechodí, místo toho pracují, aby uživili rodinu. Otec trpí chronickými bolestmi hlavy a žaludku a pracovat nemůže.

"Rád si hraji a raději než do školy bych chodil pracovat. V Libanonu jsem chodil do školy šest měsíců, ale pak jsem přestal," říká jedenáctiletý Saddám. V jedenáct hodin dopoledne je ještě v pyžamu a ve stanu sleduje v televizi kreslený seriál. Hodlá si prý najít práci.

Zpráva HRW zdůrazňuje obavy vyplývající z toho, že celá generace syrských dětí vyrůstá bez školního vzdělání. Stejně jako Saddám do školy nechodí ani o rok mladší Luaj Muhammad. Byl tam prý jen jednou, ale děti se neučily a celý den si hrály. Pro něj je lepší zůstat ve stanu, než každý den riskovat cestou do školy, že ho srazí auto.

Libanon umožňuje uprchlíkům zapsat děti do školy bezplatně, ale mnohé rodiny toho kvůli problémům s povolením k pobytu nebo pracovním omezením nevyužívají. Povolení k pobytu omezuje volný pohyb uprchlíků po Libanonu, což přispívá k chudobě uprchlických rodin a vede k tomu, že potřebují, aby děti pracovaly. Syřané, kteří se po Libanonu pohybují bez povolení k pobytu, mohou mít potíže s úřady a v některých případech jim hrozí i zatčení.

V Libanonu je skoro půl milionu syrských dětí ve věku od tří do 18 let. Do státních škol je zapsáno jen 158.000 dětí uprchlíků, hlavně syrských, zhruba 87.000 dětí chodí do škol soukromých nebo polosoukromých, podotýká agentura AP.

Před boji, které začaly v roce 2011, do Libanonu uprchly davy Syřanů. Zaregistrováno jako uprchlíci je jich tam 1,1 milionu.

Témata:  Sýrie Libanon uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.