reklama

Agentura DPA ve své statistice nákaz, jejichž počet podle epidemiologů roste exponenciálně, zohledňuje data ze všech 16 spolkových zemí. Její odpolední údaj je výrazně vyšší než počet 16.662, který na svém webu s platností k páteční půlnoci uvádí Institut Roberta Kocha (RKI) spadající pod německé ministerstvo zdravotnictví.

Nejhůře zasaženým spolkovým státem je podle údajů RKI jihozápadní Bádensko-Württembersko, kde se na každých 100.000 obyvatel přítomnost koronaviru prokázala u 33 lidí. Podobně je na tom přístavní město Hamburk, kolem 23 nakažených na každých 100.000 obyvatel registrují Porýní-Falc, Bavorsko a Berlín.

Právě německá metropole se dnes rozhodla následovat několik dalších spolkových zemí, které v pátek zpřísnily dosavadní opatření. Od neděle budou i v Berlíně uzavřeny všechny restaurace a gastronomická zařízení s výjimkou těch, v nichž je možné si pokrmy vyzvednout s sebou. Zakázána nově jsou také veškerá shromáždění více než deseti osob. "Tato další opatření jsou nutná, aby se zpomalilo rozšiřování koronaviru," vyjádřil své přesvědčení berlínský primátor Michael Müller.

Další opatření se zvažují i na centrální úrovni. V neděli večer o nich bude jednat kancléřka Angela Merkelová s ministerskými předsedy jednotlivých spolkových zemí. Už teď je jasné, že spolková republika kvůli zvládnutí epidemie a jejích hospodářských následků nebude mít letos poprvé od roku 2014 rozpočet bez deficitu.

Ministr financí Olaf Scholz nově podle agentury AFP počítá s tím, že výše plánovaných výdajů stoupne o 122,8 miliardy eur na 484,8 miliardy eur. Na straně příjmů se navíc už teď počítá s výpadkem ve výši 33,5 miliardy eur.