reklama

"Nikoho nenecháme samotného," řekl Söder. Uvedl rovněž, že k ochraně svého hospodářství před následky koronavirové krize připravuje Bavorsko podílový fond ve výši až deseti miliard eur (268 miliard korun). V plánu je spuštění okamžité finanční pomoci ve výši 5000 ař 30.000 eur (až 805.000 korun).

Ode dneška jsou v Bavorsku uzavřené všechny školy a školky. "Situace je velmi vážná a mění se každým dnem, bohužel ale ne k dobrému," řekl Söder.

Součástí preventivních kroků jsou uzavírky obchodů, hospod či kulturních zařízení. Část zákazů začne platit od úterý, kdy zavřou bary či plavecké stadiony, od středy pak skončí prodej i v obchodech, které nejsou nezbytné pro zajištění základních potřeb obyvatelstva.

Naopak obchody a instituce nezbytné pro zajištění základního fungování země, jako jsou supermarkety s potravinami, drogerie, lékárny, čerpací stanice či banky, mohou moci být v týdnu otevřené až do 22:00. Fungovat budou moci také v neděli.

V případě restaurací a jídelen, jejichž provozní doba je omezena, musí být zachován rozestup mezi hosty.

V Bavorsku se v neděli konaly obecní volby, jejich druhé kolo, které bylo stanoveno na 29. března, se ale kvůli krizovému stavu uskuteční výhradně korespondenčně. Žádné volební místnosti se tedy otevírat nebudou.

Bavorsko je v Německu druhou nejvíce postiženou spolkovou zemí. Institut Roberta Kocha (RKI) v Bavorsku eviduje 886 nakažených, čtyři z nich infekci podlehli. Nejpostiženější německou zemí zůstává Severní Porýní-Vestfálsko s 1407 případy a pěti mrtvými. V celém Německu bylo podle listu Die Welt dosud zaznamenáno 4838 nakažených, z nichž 12 zemřelo.