reklama

"Ve světle útoků neviditelného nepřítele, stejně jako nutnosti ochránit zaměstnání našich SKVĚLÝCH amerických občanů, podepíšu exekutivní příkaz, který dočasně pozastaví imigraci do Spojených států," napsal Trump.

Podle komentářů amerického liberálního tisku se prezident snaží zneužít nynější krize k tomu, aby dosáhl svých politických cílů a fakticky zastavil migrační proudy na jihu Spojených států. Konzervativní média naopak Trumpovo rozhodnutí vítají jako účinnou zbraň proti skokovému růstu nezaměstnanosti. Podle agentury AP koronavirus už nyní přistěhovalectví do USA výrazně zpomalil, především v důsledku karantény a omezení letecké dopravy.

List The New York Times dnes napsal, že Trumpův záměr je "zatím nejrozsáhlejším pokusem oddělit zemi od zbytku světa". Dalším krokem má být podle listu dočasný zákaz vydávání takzvaných zelených karet, které opravňují držitele k trvalému pobytu v USA. Bílý dům chce rovněž pozastavit vydávání pracovních povolení pro cizince. Rozhodnutí by mohlo padnout v příštích několika dnech, napsal The New York Times. Trump by tak zastavil jak příliv nelegálních migrantů a žadatelů o azyl, tak i legální přistěhovalectví z ciziny.

Trump na twitteru neuvedl, jakých imigračních programů se bude zákaz týkat, ani jak dlouho by měl trvat. Bílý dům zatím podrobnosti nesdělil. Trump opakovaně chválí zákaz vstupu do země pro cestující z Evropy a Číny, který vyhlásil a jež podle něj pomohl zpomalit šíření viru v USA.

Trumpovy záměry vyvolaly okamžité protesty demokratické opozice, podle níž chce prezident odvést pozornost od chyb v boji s nákazou. "V době, kdy země bojuje s pandemií a zdravotníci riskují své životy, prezident útočí na přistěhovalce a svádí na ostatní své vlastní chyby," napsala na twitteru bývalá demokratická prezidentská kandidátka Amy Klobucharová.

Další někdejší kandidát Julián Castro označil Trumpův plán za přihlouplý. "Jakmile utnete imigraci, poškodíte naší ekonomiku, už nyní oslabenou," vzkázal Castro do Bílého domu.

Republikánští zákonodárci naopak plán na zastavení imigrace vítají. "Díky, prezidente! Veškeré přistěhovalectví do Spojených států by se mělo zastavit, dokud každý Američan nedostane práci, pokud o ni stojí," napsal a twitteru arizonský poslanec federálního Kongresu Paul Gosar. Konzervativní týdeník Spectator USA dnes napsal, že "vzhledem k desítkám milionů nezaměstnaných Američanů by bylo dobré slyšet jediný udržitelný argument" proti Trumpovu plánu.

Spojené státy evidují přes 42.300 úmrtí spojovaných s nemocí covid-19 a téměř 790.000 nakažených. Obě tyto statistiky jsou nejvyšší ze všech zemí na světě.