reklama

V Rakousku je hospitalizováno 1110 lidí s koronavirem a 198 z nich je na jednotkách intenzivní péče. Dohromady bylo v alpské republice provedeno 52.344 testů na přítomnost koronaviru.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz v rozhovoru s internetovou televizí oe24.TV varoval, že současná situace je stále jen "klidem před bouří".

"Je jasné, že se nyní nacházíme ve fázi, která je trochu klidem před bouří," řekl kancléř Kurz. Dodal, že Rakousko včasnými opatřeními odvrátilo mnohé z toho, co se děje v Itálii či Španělsku. "Ale bouře je ještě před námi. Kapacity na jednotkách intenzivní péče jsou zkrátka omezené a od určitého počtu pacientů nastane přetížení," dodal Kurz.

V pondělí rakouská vláda ohlásila další zpřísnění opatření proti šíření koronaviru. Pravděpodobně od středy budou muset lidé nakupovat v rouškách. Ochranu nosu a úst musí mít například také policisté.

Polsko zpřísňuje opatření proti šíření koronaviru

Polský premiér Mateusz Morawiecki dnes ohlásil zpřísnění opatření proti šíření koronaviru na další dva týdny. Cílem je zamezit kontaktům mezi lidmi, aby se předešlo nákaze. Premiér mimo jiné uvedl, že se podle českého vzoru rozhodl vyhradit seniorům hodiny - mezi 10:00 až 12:00 - pro nákup v obchodech s potravinami a drogeriích. Za porušení pravidel karantény bude hrozit pokuta až 30.000 zlotých (asi 180.000 Kč), anebo dokonce odnětí svobody, varoval.

"Chceme se za každou cenu vyvarovat toho, co se stalo našim partnerům v západní Evropě. Musíme udělat vše, abychom se vyhnuli nejhoršímu scénáři," apeloval Morawiecki na tiskové konferenci. "Musíme omezit naše kontakty ne o 50, ale o 80 procent. Pak máme šanci snížit počet nemocných a mrtvých," řekl ministr zdravotnictví Lukasz Szumowski. "Nemáme proti koronaviru vakcínu, nemáme lék. Jediné, co můžeme udělat, je izolovat se," dodal.

Ministerstvo ráno ohlásilo 77 nových případů infekce. Celkem se nakazilo 2132 lidí, 31 z nich zemřelo. Všichni občané jsou podle nových nařízení, platných od dnešní půlnoci, povinni dbát na to, aby si zachovali dvoumetrový odstup od dalších lidí. Výjimkou jsou rodiče pečující o malé dítě, či lidé starající se o zdravotně postižené.

Premiér ohlásil také uzavření parků, náplavek a dalších míst rekreace. V obchodech smějí na jednu pokladnu připadnout jen tři zákazníci uvnitř prodejny. Povinně si budou muset navléknout rukavice. O víkendech budou muset zavřít obchody se stavebninami. Uzavřeny budou rovněž půjčovny jízdních kol, hotely a další ubytovací zařízení. V podnicích musí být zavedena vzdálenost nejméně 1,5 metru mezi pracovišti. Obsluha benzinových stanic a obchodů bude povinna dezinfikovat místa, kterých se dotýkají zákazníci, například platební terminály.

V Polsku vláda již dříve vydala zákaz shromažďování více než dvou osob na veřejných místech (u rodin a církví pěti osob), zákaz přemisťovat se s výjimkou nezbytných cest do práce či vyřízení základních potřeb, uzavřela hranice cizincům, zavřela bary a restaurace, školy a školky, divadla, kina, muzea, nákupních středisek a obchodů s výjimkou potravin, lékáren a drogérií, jakož i přerušila mezinárodní letecké a železniční spojení.