reklama

"Ať už podporu dostaneme nebo ne, budeme dál pečovat o lidi, které hostíme, ale jen po určitou mez... Pokud to nebude fungovat, nebudeme mít jinou možnost, než otevřít dveře," řekl Erdogan. "Je možné, že mnoho z nich odejde do Evropy," dodal.

Turecko se nyní na svém území stará zhruba o čtyři miliony migrantů, včetně 3,6 milionu Syřanů, kteří do sousední země odešli od roku 2011, kdy se rozhořel konflikt v Sýrii.

Turecký prezident v posledních týdnech používá svá vyjádření ohledně migrantů jako nátlakový prostředek, kterým hájí tureckou operaci na severu Sýrie. "Jestliže Evropa definuje operaci v Sýrii jako invazi, pak můžeme otevřít dveře a poslat 3,6 milionu syrských uprchlíků k vám," prohlásil Erdogan v říjnu. Orbán kvůli jeho vyjádřením začal bít na poplach a hovořil o použití síly na hranicích v případě, že by Evropu zasáhla další migrační vlna.

Erdogan nyní vyzývá mezinárodní společenství, aby mu pomohlo s financováním návratu syrských uprchlíků do vlasti. Hodlá pro ně nechat postavit nová města v zóně na severu Sýrie, kterou nyní po stažení syrských kurdských milic YPG kontrolují turecko-ruské hlídky, napsala agentura AFP.