reklama

Skupina nakažených běženců je nyní v odděleném prostoru na trajektu Moby Zaza, který kotví nedaleko sicilského přístavu Porto Empedocle, aby se zabránilo šíření nákazy mezi další běžence na trajektu. I negativně testování budou dál kontrolováni každý den, uvedla agentura APA.

"Ti, co nás horlivě obviňovali téměř z rasismu, si teď uvědomí, že jsme měli pravdu," napsal dnes na facebooku šéf sicilské regionální vlády.

Kvůli pandemii covidu-19, v níž patřila Itálie k nejhůře zasaženým zemím, nepouští od dubna italská vláda lodě nevládních organizací s migranty do přístavů a lidi umisťuje do dvoutýdenní karantény na jiná plavidla zakotvená u břehu.

Také Malta kvůli covidu-19 nechávala v posledních týdnech migranty z lodí nevládních organizací na pronajatých plavidlech u pobřeží ostrova a čekala, než se další země EU dohodnou o jejich převzetí. Maltská vláda dlouhodobě kritizuje EU, že jí dostatečně nepomáhá s přílivem migrantů. Migrační střediska v této ostrovní zemi s necelým půl milionem obyvatel jsou podle tamní vlády přeplněná zhruba dvojnásobně.

Malta ale začátkem tohoto měsíce pustila asi 400 migrantů ze svých karanténních lodí do přístavu poté, co si vysloužila kritiku od ochránců lidských práv i od komisařky Rady Evropy pro lidská práva. Někteří migranti totiž byli na lodích i několik týdnů.