reklama

Zástupce generálního tajemníka OSN pro humanitární otázky Mark Lowcock uvedl, že akutní pomoc nezbytnou k přežití potřebuje na bahamských ostrovech Abaco a Grand Bahama asi 70.000 lidí. Lowcock odcestoval na Bahamy, aby pomoc na místě koordinoval. OSN prozatím uvolnila jeden milion dolarů (23,4 milionu Kč) k zajištění vody, jídla a ubytování.

Bahamský ministr zdravotnictví Sands řekl, že na ostrovech Abaco připravila bouře o život 17 lidí, zatímco na ostrově Grand Bahama zahynuli tři lidé. Některé obytné čtvrti na ostrovech hurikán prakticky srovnal se zemí.

"Z přístavu Marsh Harbour nezůstalo prakticky nic," uvedla podle zpravodajského serveru BBC News Alicia Cooková, která se před příchodem bouře z tohoto města na ostrovech Abaco evakuovala. "Teď se lidí zmocňuje panika, začínají plenit a rabovat," dodala.

Střed bouře se dnes v 08:00 SELČ nacházel nad mořem u amerického státu Jižní Karolína a mířil severovýchodním směrem rychlostí 11 kilometrů v hodině. V posledních hodinách navíc opět zesílil, a to z druhé na třetí kategorii hurikánu. Aktuálně ho provází vítr o rychlosti 185 kilometrů v hodině.

Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) varovalo, že bouře na východním pobřeží Spojených států značně zvedne hladinu moře a může způsobit životu nebezpečné záplavy od Georgie až po Virginii. Americké úřady před příchodem hurikánu nařídily na východním pobřeží evakuaci asi 2,2 milionu obyvatel.

Policie sdělila, že části jihokarolínského města Charleston už jsou zatopeny a že situace se zhoršuje. Obchody a restaurace v centru přístavu lidé zabednili. V oblasti Charlestonu je více než 21.000 domácností bez elektřiny, informovali dodavatelé elektrické energie.

NHC v předpovědi uvádí, že Dorian během dneška opět zeslábne, druhé kategorie by mohl dosáhnout ještě před příchodem k pobřeží Severní Karolíny, kde je očekáván večer místního času (v noci na pátek SELČ). V pátek se hurikán podle meteorologů od americké pevniny odpoutá a zamíří severovýchodním směrem nad Atlantik. O víkendu by mohl zasáhnout kanadskou provincii Nové Skotsko a následně kanadský ostrov Newfoundland.