reklama

Polemiky kolem počtu úmrtí hlášeného vládou v Británii trvají už řadu týdnů, neboť ministerstvo zdravotnictví dlouho oznamovalo pouze případy z nemocnic. Na konci dubna přístup změnilo a v oficiální statistice už figurují i úmrtí nakažených v domovech důchodců a v domácnostech.

Komentátoři ale vzhledem k rezervám ve stopování nákazy považují za směrodatný spíše rozdíl celkového počtu úmrtí v zemi oproti průměru z minulých roků. Ten nasvědčuje tomu, že kvůli epidemii už zemřelo přes 50.000 obyvatel.

Statistika ONS vychází z informací uvedených na úmrtních listech a zahrnuje i případy, u nichž diagnóza covidu-19 nebyla laboratorně potvrzena. V týdnu končícím 1. květnem podle statistiků nastalo 2423 úmrtí spojovaných s nemocí způsobovanou virem SARS-CoV-2, za předchozí týden jich evidovali bezmála 2800.

Britské ministerstvo zdravotnictví v pondělí večer hlásilo, že po pozitivním testu na koronavirus umřelo už 32.065 lidí. Oficiální bilance zůstává nejhorší v Evropě, to ovšem neplatí při zohlednění počtu obyvatel. Například statistik z Cambridgeské univerzity David Spiegelhalter srovnávání čísel z nejhůře zasažených zemí o víkendu vzhledem k odlišným souvislostem označil za "naprostou pitomost".