reklama

Drážďanská prokuratura, která vyšetřování dozoruje, mezitím podle agentury DPA uvedla, že kriminalisté spolu s berlínskými kolegy hledají možné souvislosti s krádeží stokilogramové zlaté mince z berlínského Bodeho muzea v březnu 2017.

Mezi obžalovanými z krádeže zlaté mince, o které se předpokládá, že byla po činu roztavena, jsou tři členové arabského klanu. Zajímavostí podle Berliner Morgenpost je fakt, že jeden z těchto obžalovaných byl nedávno odsouzen za vloupání do firmy v bavorském Erlangenu, která vyrábí specializovaná hydraulická zařízení, používaná například hasiči k vyprošťování. Jeden takový nástroj byl také ukraden hasičům v Berlíně. Vyšetřovatelé totiž také zjistili, že tento speciální nástroj použili zloději právě v drážďanské klenotnici.

Vyšetřovací tým z Drážďan nyní podle Berliner Morgenpost zjišťuje, kde všude v Německu bylo při krádežích použito hydraulické nářadí od zmíněné bavorské firmy, případně zda nebylo toto vybavení někde ukradeno.

Na dopadení zlodějů, kteří v Grünes Gewölbe ukradli šperky historicky nevyčíslitelné hodnoty, byla vypsána odměna 500.000 eur (12,8 milionu Kč). Osud lupu je stále nejasný a kvůli neprodejnosti šperků se mnozí odborníci obávají, že pachatelé drahokamy vytrhají a drahé kovy roztaví, aby předměty mohli rozprodat.